052 624 114
бул. Княз Борис I, No 115 - Дворец на Културата и Спорта, вход 2

TIM Fitness

Нашият блог

Добра идея ли е да тренираме по два пъти на ден?
123
18 септември 2019
 
 

Когато сме целеустремени да постигнем нашата фитнес цел, ние сме склонни да мислим само за това. Четем повече, експерементираме повече и си позволяваме да се пренатоварим физически, само и само да получим желаното по-бързо. Ако следите фитнес инструктoрии маниаци в Инстаграм, сигурно сте забелязали, как те качват по няколко клипчета и снимки на ден и Ви се струва, че те тренират по няколко пъти. Но дали това е добра идея и дали трябва да последвате техния пример?

 

Безопасно ли е да тренирате повече от веднъж през деня?

Може да се тренира повече от веднъж, но само ако следвате строго структурирана програма, а не просто да тренирате без определена цел и посока.

Ако не давате нужната почивка на тялото си между тренировките, Вие можете и да се контузите. Пренатоварването не е желателно. Но ако си давате време за възстановяване, като се наспивате добре и приемате достатъчни калории, можете да експерементирате с двойната тренировка. А от колко дена почивка имате нужда - това си е строго индивидуално и зависи от натоварената тренировка, как си почивате и по колко пъти на ден искате да тренирате. Опитвайте си да почивате пред ден или два, за да може да ги редувате с дните, които тренирате.

 
 
group of smiling people exercising in the gym
 

Има ли ползи от удвояването?

Колкото повече тренирате, толкова по-отслабнали, издръжливи и силни ставаме.. но само ако го правим правилно. Удвояването на тренировката може да е в помощ за хора, които се подготвят за състезания, маратони и други подобни, за да подобрят физиката си, да станат по-идръжливи и по-фокусирани. Ако имате две различни цели, като например да изградите мускулна маса и да увеличите издържливостта си, тренирането по два пъти на ден може да помогне да изградите тези две  различни цели едновременно.
 
Най-добрите практики при тренирането по два пъти на ден?
 

Първо помислете за себе си и тялото си. Ако изберете да направите 2 тежки тренировки в рамките на един ден, това със сигурност не е най-доброто решение за Вас. Трябва да внимавате какви тренировки подбирате. Ако имате интензивна, пълна с кардио, тренировка сутринта, то заложете на по-релаксираща тренировка вечерта като йога например.

Как да разберете какво да правите? Слушайте тялото си. Ако се чувствате ужасно след двойна тренировка, това означава, че сте прекалили и трябва да намалите темпото. Бъдете сигурни, че наистина получавате желаните резултати, а не просто да тренирате два пъти, защото и другите го правят, без да получавате желаното. Ако постигате целта си и се чувствате добре, означава, че правите всичко правилно и можете да продължите, но без да прекалявате. Удвоената тренировка не е за всеки и не е решение в дългосрочен план.

 

 

Източник: training.zoomshape.com

Прочети още...
Пеганизъм - модерната диета
106
16 септември 2019
BCAA – аминокиселините, без които не се влиза в тренировъчната зала
170
05 септември 2019
Хранене чрез биоритми- в кой час се усвоява най- добре храната и в кой трупа като мазнина
478
14 август 2019
Къде отиват мазнините, когато се свалят килограми?
369
30 юли 2019
Изтегли документи:
Правила при посещение Декларация Лични данни Декларация Лица под 18год.