Върни се назад

Шейпингът е тренировъчна програма, част от ритмичната гимнастика, насочена към оформянето и корекцията на тялото в определени зони. Една от основните цели е да се създаде тонус и женствена фигура.

Шейпингът е спасение за тези, които не могат лесно да се сбогуват с мастните си натрупвания по бедрата, корема и дупето.

ШЕЙПИНГЪТ е основен класически метод за отслабване. Подходящ е за момичетата, които нямат хронични заболявания. Класическият шейпинг включва индивидуални или групови тренировки, насочени към коригирането на проблемните области на тялото. Програмата за оформяне се състои в два основни етапа:

1) Оформящ етап – тялото свиква с натоварването, мазнините се топят, а мускулите се тренират усилено;

2) Етап на усъвършенстване – продължава се работата по създадения вече релеф на мускулите и се работи за окончателна корекция на фигурата.

Около 250 калории се изгарят за час тренировка. При редовна практика за няколко месеца можеш да отслабнеш с 5-6 килограма.

Най-ефективните упражнения са:

Шейпинг за бедра – изходна позиция: "четворка". Повдигни единия крак леко наляво, до възможно най-високата точка на височина, успоредна на пода. За около 30 секунди задръж с огънат крак, а след това още толкова с изпънат. Повтори същото и за десния крак. Правят се три последователни серии.

Шейпинг за дупе – правиш клекове, като краката трябва да са малко по-широки от раменете, а ръцете – заключи пред гърдите. Прехвърли тежестта от единия крак, на другия. Задръж за няколко секунди на всяка страна.

Махове – изходно положение: легни настрани с изпънати крака. Повдигни крака си нагоре, а след това леко го спусни надолу. Повтори 20 пъти упражнението и след това го направи отново с други крак. Правят се три последователни серии.

Гръб – застани в позиция „четворка“ с изпънати ръце. Повдигни десния крак и го натисни нагоре. След това смени краката. Движението трябва да е плавно и бавно. Направи повторения от по 30 пъти за всеки крак.

Мост – мостът оформя дупето. Легни по гръб и огъни краката си в коленете, като стъпалата ти остават стабилно на пода. Повдигни таза си, а ханшът трябва да остане до възможно най-високата точка. Това упражнение може да се окаже трудно – изпъни единия крак и го задръж във въздуха. После повтори с другия крак.

 

В основата на шейпинга са упражнения с много повторения и максимална амплитуда, включени в тренировка състояща се от няколко части. Във всяка от отделните части се натоварва определена мускулна група от тялото, като акцентът пада върху проблемните зони при жените - бедра, седалище, гърди, ханш.

За да получите желания ефект е препоръчително упражненията се правят 3 пъти седмично.

Основната разлика от всички други системи е индивидуалния подход към всеки трениращ, дори упражненията да се правят в група.

Шейпингът се явява система, която използва комплексен подход в решаването на индивидуалните проблеми свързани с тялото, включвайки не само упражнения, но и двигателен и хранителен режим. В края на всеки месец е добре да правите контролни измервания, за да се установи напредъкът или при нужда да се направят корекции в хранителния режим.

Макар в основата на шейпинга да е индивидуалния подход, най-често той е групово занимание. Това е съобразено с идеята, че така хората са много по-мотивирани, когато правят нещо заедно, а и е много по-приятно като изживяване.

Един от най-важните ефекти на шейпинга е успешната борба с целулита и наднорменото тегло. Това се постига благодарение на специфичното въздействие върху проблемните зони и включването на иначе слабо активни мускулни групи. Също така голямо внимание се обръща върху индивидуалния хранителен план, който трябва да се следва стриктно. Правилното хранене е едно от най-важните неща във всяка фитнес програма и без него, тя е обречена на провал. За разлика от аеробиката, където основния енергоразход е свързан със самата тренировка, при шейпинга се разчита на ускоряване на метаболизма и изгаряне на калории и в периода след тренировката. Именно поради това шейпингът е една от популярните фитнес системи в цял свят.

 

Източник: cosmopolitan.bg,sport.framar.bg

Върни се назад