Върни се назад

Витамин Д има важно значение за здравето и неговата липса се чувства особено осезаемо през зимния сезон, когато сме по-малко изложени на слънце.

В много страни се наблюдават здравословни проблеми поради недостига му – смята се, че над половината от населението на света страда от дефицит на този основен витамин.

изследване на витамин D

 

Значението на витамин Д

Това е витамин, който действа и като стероиден хормон. Той стимулира множество процеси, които протичат в организма.

 

Заболявания, които се развиват при дефицит на витамина

При недостига му се нарушава хормоналният баланс, създават се условия за развитие на диабет тип 1 и ракови заболявания. Така разпространените в днешно време заболявания на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания също се свързват с дефицит на витамин Д.

Още една група заболявания – на костите и ставите, се развиват вследствие на дефицита.

 

Кога трябва да си направите изследвания на витамин Д

Лабораторни изследвания за установяване на нивото на витамин Д са необходими при проява на типичните признаци за дефицита му. Ето по-важните от тях:

  • лесно напълняване н задържане на високото тегло
  • честа умора и смяна на настроението
  • депресия
  • болки в ставите и най-вече болки в коленете
  • схващания на мускулите
  • ниско ниво на калций
  • недобри резултати при изследвания на кръвна захар.

 

Какви са границите на достатъчно наличие на витамин Д

Измерено в nmol/l в медицинска лаборатория, съдържанието на витамин Д трябва да е над 25. Самите референтни граници са от 0 до 100.

А измерено в ng/ml, съдържанието трябва да е над 10; референтните граници тук са между 0 и 40.

 

Можете ли да компенсирате недостига на витамин Д с излагане на слънце и чрез храната

Слънчевите бани помагат за образуване на витамина в организма. За това е достатъчно да сте на слънце от 15 до 30 минути дневно, в часовете между 10 и 15.

Ако планирате да компенсирате дефицита на витамин Д чрез хранене, трябва да си съставите списък от храни, богати на този витамин. Но той се съдържа в храните в много малко количество. Затова, консумирайки храни с високо съдържание на витамин Д, като риба, яйца, сурово мляко, гъби, няма да постигнете голям успех.

 

прием на витамин Д

 

Витамин Д се включва в терапията, за да се постигне ремисия

Редовните кръвни изследвания за проследяване на автоимунните заболявания включват и проследяване на ефекта от приема на високи дози витамин Д, който лекарите задължително изписват за лечение на тези заболявания. Приемът на витамина е основен начин за компенсиране на дефицита му, а слънчевите бани и препоръчаните по-горе храни само допълват терапията.

Без прием на витамин Д като основна част от терапията не може да се постигне спиране на развитието на болестта, или така наречената ремисия; той действа като стимулатор за имунната система.

Внимавайте с приема на други лекарства и на минерали, които могат да взаимодействат с витамин Д

Кортикостериодните лекарства и препаратите за отслабване н за намаляване на холестерола взаимодействат с витамин Д, като така извличат допълнително количество от него от организма. Затова, ако приемате такива лекарства и препарати, трябва да се посъветвате с лекаря си.

 

Източник: https://delpem.com/

Върни се назад