Върни се назад

Здравословният начин на живот понякога изглежда като огромен списък с храни, упражнения за изпълнение и навици за изграждане...

И това без да броим противоречивите мнения, които ту казват да направиш нещо, ту да го избягваш. 

Но има доста по-кратък контролен списък, който може би ще ти е по-полезен и ще ти спести много главоболия.

Вместо да се тревожиш какво трябва да добавиш към живота си, за да поддържаш форма,  ще ти е по-лесно да започнеш с това какво трябва да изключиш от него. Все пак – избягвайки лошите неща вероятно ще означава че правиш повече от добрите им алтернативи, а в крайна сметка – именно това е смисълът!

 

1. Не се хранете пред телевизора

Може би си мислите, че гладът е това, което  тласка към храната. Но вниманието и паметта също играят голяма роля в това колко ядем и дали се чувстваме заситени.

Разсеяното хранене – т.е. хранене (или леки снакчета), докато гледаш телевизия или работиш, е сигурен начин да спреш да обръщаш внимание на това с какво се храниш. А това означава, че ще ядеш повече или по време на самото хранене, или по-късно. Колкото по-малко се разсейваш, толкова по-малка е вероятността да преядеш.

 

2. Не избирайте тренировка, за която нямате време

Ако искаш да си здрав, трябва да отделяш време и за физически упражнения. Да дадеш приоритет на движението обаче не означава, че трябва да прекарваш часове във вдигане на тежести или на бягаща пътека или велосипед. Когато избирате тренировъчна програма, трябва да се уверите, че тя отговаря на графикът Ви за деня и се вписва  във времето, с което разполагате за тренировки.

Графикът Ви. естествено може да се коригира, но колкото и време да отделите за спорт, трябва да сте сигурни, че ще можете да го спазвате в дългосрочен план и това няма да натоварва излишно останалата част от ежедневието Ви.

Ако се чудите откъде да започнете – добър начален ориентир е да си осигурите поне 30 - 60 мин. физическа активност дневно. Това може да е тренировка, но може и да е просто разходка с кучето или с приятел. Важното е да сте активен ЕЖЕДНЕВНО!

А като допълнителен съвет – постарайте се да имате  поне 20-30 мин. по-интензивни упражнения 2-3 дни в седмицата. Може да не звучи като много. но ефектът ще е осезаем, особено ако сега започнете СЕГА!

 

3. Не купувайте фет-бърнъри

Ако целта Ви е отслабване – вероятно сте попадали на тази думичка „фет-бърнър“. Добавка, която твърди, че изгаря мазнините вместо теб. Било то с тренировки или без. Магия… само на хартия.

Да, някои добавки (като кофеина) наистина помагaт на термогенния процес на тялото (производството на топлина), но действителното въздействие върху кантара от този ефект е, в най-добрия случай, минимално.

Казано по-просто: фет-бърнърите може и да имат малък ефект върху тренировките и диетата Ви, но е малко вероятно да забележиш съществена промяна от приема им.

 

4. Не спорете с околните за перфектната диета – безсмислено е

Много диети работят. Не всички работят добре и не всички – в дългосрочен план. Но е факт, че много от тях работят. И всяка си има върли привърженици, които я промотират като че ли животът им зависи то това…

 Не се влияйте от тези мнения и не разчитайте на конкретна диета да реши проблемите Ви. Има много начини да намалиш калориите и безкрайно много начини да си набавиш хранителните вещества, от които тялото ти се нуждае. А „най-добрата диета“ е тази, която работи за теб – ефективно, в дългосрочен план и без да те подлага на зверски лишения.

 

5. НЕ вярвайте на диетите, които обещават всичко

 „Мазнините те правят дебел. Въглехидратите те правят дебел. Глутенът те прави дебел. Млечните продукти те правят дебел. Яденето през нощта те прави дебел. Яденето на закуска те прави дебел. Кръвната ти група те прави дебел…“

Всички тези твърдения са грешни. Но вероятно си срещал мнения, че всяко от тях е „истинският“ проблем, който трябва да избягваш…

Нито една храна не е причина за наддаването на тегло. Още повече пък кръвната  група… Ако дадена диета предполага, че премахването или добавянето на една храна ще промени всичко, това обикновено е лош знак. Когато се съмняваш -  съсредоточи се върху навиците и поведението , вместо върху абсолютните ограничения (освен ако нямаш алергия към храната, или друг медицински проблем, който да го налага).

Изградете си ЗДРАВОСЛОВЕН РЕЖИМ с който ежедневно ще приемаате, както нужните калории, така и достатъчно хранителни вещества, за да се чувствате и да изглеждате добре, без излишни ограничения.

 

6. Не пренебрегвайте почивката 

Тялото Ви има нужда от почивка. Мускулите – от възстановяване. Умът – от разсейване и отмора. Ако искате по-добри резултати, по-ефективни тренировки и минимален риск от претоварване и стрес – осигурете си и достатъчно време за почивка и възстановяване. Което се равнява на минимум 1-2 пълни почивни дни на седмица.

Претоварването и стресът са основни причини за провала на много хора, що се отнася до здравословното хранене, тренировките и поддържането на добра форма. И тук, решението на проблемите, е умереният, а не крайният подход.

 

7. Не подценявайте ролята на съня

Този съвет може и да изглежда подобен на предходния, но сънят и почивката са двете страни на една и съща монета. Злоупотребата със съня е еднакъв проблем както за хората, които спортуват, така и тези, които не го правят. А в същото време пълноценният сън е може би е най-здравословният навик, който можеш да изградиш в ежедневието си.

Набавянето на достатъчно сън играе важна роля за общото здраве, натрупването на мускулна маса, загубата на мазнини, контролирането на глада, умствената яснота и фокуса и общото чувство за благополучие.

Ако това не е достатъчно, изследванията свързват лишаването от сън с: хипертония, затлъстяване и диабет тип 2, нарушена имунна функция, сърдечно-съдови заболявания и аритмии, разстройства на настроението и деменция…

Сънят не само ще подобри моментното Ви състояние, но и ще направи живота Ви по-здравословен.

 

8. Не пазарувайте на празен стомах

Освен ако не искате да изкупите всяка вкусна глезотийка в магазина и да заредите шкафа, а след това и стомаха си, със слабо питателна и не особено полезна храна…

 

9. Не прекалявайте с „пречистването“

Пречистващата зелена терапията, за която някой Ви е казал най-вероятно не работи еднакво добре за всички… Пречистващите диети и терапии  обикновено водят просто до загуба на време и пари. А и до глад и изтощение.

Тялото  е напълно способно да се грижи само за пречистването си от излишните вещества и токсините и от Вас се иска просто да го зареждаш с нужната енергия, за да може да функционира пълноценно и да изхвърля ненужното от себе си.

А цялостната замяна на пълноценна храна със сокове и вода за неопределен период от време е, меко казано, рисковано недохранване.

 

10. Не винете хормоните и токсините напразно

Освен ако нямате конкретни медицински изследвания  сляпото обвиняване на токсините или хормоните в тялото ти за телосложението и здравето ти е безсмислено.

Хормоните са предназначени да варират. Временният скок на инсулина не е нещо лошо. Пиенето на суроватъчен протеин (една от безспорно най-полезните хранителни добавки) ще накара инсулина Ви да скочи временно... и след това да се върне към нормалните си стойности. В това няма нищо страшно.

Що се отнася до токсините – те са навсякъде около нас. Да, понякога предизвикват възпалителни процеси в тялото, но в повечето случаи то е напълно способно само да се погрижи за себе си и да се справи с тях.

Подобен тип черно-бяло мислене е ахилесовата пета на фитнес индустрията. Не търсете непременно външни причини за неуспеха си. Фокусирайте се върху навиците ци. Ако нещо изглежда нередно, консултирай се с лекар, прегледайте се и след това определете дали наистина имате проблем, който трябва да бъде отстранен.

 

11. Не подценявай болката и преумората

No pain, no gain” –  Ужасен съвет.

Претоварването по време на тренировка обикновенно има отрицателен ефект, защото няма да можете да тренирате пълноценно или да се движите по начина, по който искате. Има голяма разлика между напрежение и болка, болезненост и нараняване.Тествайте лимита на тялото си, но не го преминавайте. Не насилвайте късмета си и не подценявайте проблемите, когато възникнат. 

Здравословните навици би трябвало да Ви карат да се чувствате по-здрав и по-добре, а не обратното… Така че, ако имате нужда от време за почивка и възстановяване, осигурете си го!

 

Източник: fitbg.net/

Върни се назад