Върни се назад

Опитвали ли сте се да издържите един месец без захар? Това може да е доста голямо предизвикателство, но си заслужава!

Ето шест причини да се откажете от захарта, които нямат нищо общо с отслабването.

1. Поддържате остър ум

Консумацията на твърде много захар и мазнини може да увреди някои мозъчни функции. Така че, ако искате остър ум, откажете се от сладките неща.

2. Намалява кръвната захар

Увеличението на теглото е често срещана последица от прекомерното потребление на захар и води до риск от високо кръвно налягане. Това може да доведе до сърдечен удар, инсулт, увреждане на бъбреците и други сериозни заболявания.

Ако намалите консумацията на захар, движите се повече и внимавате за теглото си, наред със спирането на тютюнопушенето и избягването на стреса, това ще помогне за намаление на високото кръвно налягане.

3. Можете да предотвратите диабета

Няма съмнение, че редовната консумация на подсладени напитки (безалкохолни, плодови сокове, енергийни напитки и студен чай) – 2 порции или повече, повишава риска от метаболитен синдром и при развиване на диабет тип 2.

Това важи и за други храни, съдържащи добавена захар. Вие развивате повишена инсулинова резистентност, което означава, че захарта не може да достигне до клетките. Резултатът: повишава се кръвното налягане!

4. Желанието за захар намалява

Друго предимство на отказа от захарта? Желанието ви за сладкиши ще намалее с течение на времето. Захарта е пристрастяваща. Колкото повече ядете, толкова повече тялото ви иска.

Прекъснете цикъла, като елиминирате храни с високо съдържание на захар. В началото ще бъде трудно, но скоро ще забележите, че искате все по-малко.

 

5. Пестите пари

Консумацията на много захар струва пари. Защо? Храните с високо съдържание на захар атакуват емайла на нашите зъби и причиняват кариеси.

Освен това имунната система отслабва, а резултатът е, че се разболяваме повече. Всичко това води до по-чести посещения при лекаря, а това е доста скъпо.

6. Имате повече енергия

Следобед може би имате силна нужда да хапнете нещо сладко. Захарта ни кара да се чувстваме по-добре, но често това състояние е за 15-30 минути, след което отново усещаме умора.

Заменете сладкото с пълнозърнести храни, сурови ядки, мляко с плод...

 

Източник: profit.bg

Върни се назад