Върни се назад
След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето и с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.
Съвети за здравословно хранене през лятото:
• Приемайте ежедневно достатъчно течности : 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, тонизиращи напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така ще си набавим не само вода , но и минерали.
 

• За необходимия прием на протеини изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара, или печени, избягвайки пърженето.

• Добре е да се замени приемът на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапичното масло, меките трапезни маргарини и суровите ядки и семена.
• Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са "добрите" типове мазнини, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.
• Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.
• Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.
 
• Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви.
*Ежедневно консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени.
• Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут, соя. Те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.
Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните, докато работите или сте в движение.

 

Източник: www.edna.bg
Върни се назад