Върни се назад

На теория кардиото на гладно звучи наистина логично. Храната осигурява на тялото енергия. Ако обаче стомахът Ви е празен, тогава тялото трябва да разчита на складирана енергия, като мазнините, за да има сили за физическо натоварване. Не ядете, правите кардио упражнения и гледате как излишните килограми се топят, нали?

Макар да изглежда логично, това е чиста илюзия и може би обяснява защо толкова много хора тренират редовно, но имат проблеми с отслабването. За да разберете защо концепцията за „кардио на гладно” стана толкова популярна, трябва първо да разделим научните данни от действителното значение на този термин.

Загубата на мазнини – така, че в огледалото да има видими ползи, не е същото, като да включвате и изключват лампа. Този процес не започва и не спира с началото и края на тренировките Ви, а е обвързан с много фактори. Научните изследвания показват, че макар да не е непременно вредно, гладуването преди кардио не прави изгарянето на мазнините по-ефективно.

Не става дума за това дали може да тичате преди закуска и пак да стопите мазнини. Истински важният въпрос (чийто отговор реално има значение за Вас) е доста по-базов – дали кардиото на гладно е безспорно по-добър начин да отслабнете?

За да разберете какво е най-добре за тялото Ви, първо би било добре да разберете как точно протича отслабването. Това е сложен процес, който може да се раздели на четири главни фактора.

Фактор 1: Изгорени калории

За да отслабнете, трябва да горите калории. Само че изследване, публикувано в Strength and Conditioning Journal показва, че кардиото на гладно не ускорява липолизата (изгарянето на мазнини) в сравнение с тренировка, преди която участниците се хранели.

Да не говорим, че изгарянето на мазнините е пряко свързано с интензивността на тренировката. Ако сте гладни и се опитате да направите по-дълга тренировка, е доста вероятно да се изтощите преждевременно. Така че е по-добре да хапнете нещо и да тренирате по-здраво, отколкото да се задоволите със занимание далеч под възможностите Ви.

Фактор 2: Разграждане на протеини

Запомнете, че идеята не е да станете кльощави и да се освободите от мускулите си. Целта е да задържите чистите си мускули, докато топите излишните мазнини. За да го постигнете, трябва да се концентрирате върху задържането на протеини и да ограничите разграждането им. Когато обаче тренирате на гладно, тялото започва да разгражда протеини по-бързо, така че усилените тренировки изяждат част от мускулите Ви.

Фактор 3: Разграждане на мазнини

Изследванията сочат, че ако наистина искате да ускорите изгарянето на мазнините с кардио, трябва да се придържате към много ниска интензивност. Не просто ниска, а по-скоро нещо като пълзене през пустиня. Говорим за два часа бавна разходка, като дори и това ограничава процеса в известна степен. Но кой разполага с два свободни часа всеки ден само за кардио?

В такъв случай може да решите, че просто ще правите интензивни интервални тренировки, пестейки време. Ако обаче изпълнявате кардио с висока интензивност на празен стомах, тялото Ви разгражда мазнини по-бързо, отколкото може да ги използва за енергия. Щом стане това, накрая за съжаление мазнините се връщат обратно в мастните клетки. Това е една от главните причини да спрете да мислите за кардиото на гладно, като за най-прекия път към крайната Ви цел.

Фактор 4: Afterburn ефект

Т.нар. "афтър бърн ефект"е официалният термин за допълнителната следтренировъчна консумация на кислород (excess post-exercise oxygen consumptio – EPOC). Това е последният фактор, който трябва да имате предвид. EPOC са калориите, които тялото продължава да изгаря след края на тренировката.

Afterburn ефектът е една от основните причини, мнозина да се занимават с вдигане на тежести. Приключвате с упражненията, но метаболизмът Ви часове наред продължава да работи с пълна пара. Ако ядете преди тренировка, след това този ефект ще бъде по-силен, отколкото ако тренирате на гладно.

Изводът

Може да правите кардио на гладно и дори може да се чувствате по-добре, ако стомахът Ви не е пълен с храна, докато тренирате. Само че от него няма неоспорими ползи за изгарянето на мазнини.

Дали работи при някои хора? Разбира се. Обаче не бъркайте индивидуалните случаи с научни доказателства. В най-добрия случай кардиото на гладно няма да ускори постигането на крайната Ви цел. В най-лошия случай няма да Ви навреди.

 

 

Източник: bornfitness.com, www.2befit.bg

Върни се назад