Върни се назад

С наближаването на празниците започваме да мислим все повече за коледната трапеза и по-малко за тренировки.

Ето няколко предложения за "временно ползване" и спасяване на положението по време на празници, придружени с вкусна храна и поредица от семейни сбирки и трапези. 

 

Във форма по празниците

Във форма по празниците

Студеното време, заледените тротоари и наближаващите празници са сред най-честите извинения да не посещаваме фитнеса през зимата. За упражнения у дома не остава време от приготвяне на домакинството за Коледа. Снегът пък отказва повечето ентусиасти  от бягане навън. Тренировките се разреждат и отделяме все по-малко време за фигурата си. Други искат да тренират, но все не им остава време покрай висенето около печката и непрестанно прииждащите роднини, приятели и гости. Вижте какви други прегрешения към диетата правим по празниците, както и нашите съвети как бързо и лесно да тренираме по празниците, когато е трудно да намерите време за упражнения.

Диета по Коледа?

Обикновено преди и по Коледа винаги се придържаме към някаква диета. Целта: да сме зашеметяващи в новогодишния тоалет. Спазването на диета по Коледа обаче не е много добра идея. Вижте защо.

  • Диетите ограничават менюто ви. Така ще пропуснете многото лакомства и празникът ви няма да е пълноценен
  • Отказването от определени храни може да обиди хората, на които гостувате. Все пак никой не е длъжен да приготвя отделно меню и за спазващите диета
  • Трудно е да готвите апетитни ястия и да не можете да опитате от тях. Заслужава ли си?

Добави описаниеФитнес и диетични грехове по празниците

В старанието си да не преяждаме и да сме във форма, допускаме редица фитнес и диетични грехове.

Спирането на тренировките по празниците може да доведе до своеобразен йо-йо ефект. В комбинация с по-обилното хапване по Коледа, може да имате проблем да се съберете в новогодишния си тоалет. Предразположените към напълняване може да качат 3-4кг. Понякога връщането на толкова килограми може да е дори опасно за здравето - временно неразположение, умора, липса на настроение, дори депресия.

Най-често допусканата грешка е гладуването през деня за сметка на вечерята. Резултатът е, че се нахвърляте върху храната. Ще преядете, което е освен че разваля диетата, може да е опасно и за здравето.

Тренировки по празниците

Държите ли да тренирате и по празниците? Вижте нашите съвети как да се упражнявате  кратко, но ефективно.

Заменете продължителните тренировки с 10-минутно кардио. Сменете настройките на пътеката във фитнеса. Повишете трудността. Така и бягането за кратко ще е ефективно. Ако не ви се излиза отвън или до фитнеса, сменете упражнението. Скачайте на въже 10-15 минути. Най-добре е кардио упражненията да са сутрин на гладно.

Другият вариант е да правите 3-4-минутни тренировки 3 пъти дневно. Комбинирайте кратки серии скачане на въже с по-спокойни упражнения, например клякания или вдигане на гирички.

Ако живеете в апартамент, възползвайте се от стълбите. Бягайте нагоре-надолу по стълбите. Подобна тренировка е бърза и лесна. Няма нужда да обличате специални дрехи за фитнес. Достатъчно е да сложите спортните обувки. Качването по стълбите стяга прасците и дупето. Удобно е, защото се съчетава прекрасно със стоенето у дома по празниците.

Всички тези предложения за "олекотен" празничен режим, разбира се, са за временно ползване. 

Отмине ли празничната треска, голямото готвене и обилните трапези, е добре да се върнем в залата и да успокоим гузната си съвест с истинска тренировка под зоркото око на опитен инструктор. 

Весели празници!

 

 

 

Източник: rozali.com

 

 

Върни се назад