Върни се назад

Дали ежедневното колебание в теглото е нещо нормално? Ако се мерите всяка сутрин, вероятно ще забележите, че скалата може да се променя значително от ден на ден.

Понякога причината за ежедневното колебание на теглото е очевидна. Може би сте попрекалили с храната вечерта. Или сте хапнали съвсем малко на вечеря и след това сте имали тренировка?

Ако се опитвате да отслабнете или да промените тялото си, може да се изкушите да вярвате, че ежедневното колебание на теглото се дължи на загуба или на натрупване на мазнини. И това е възможност. Но има много други фактори, които влияят върху теглото.

Натрий

Солените храни могат да доведат до задържане на вода, което увеличава теглото. Някои хора са много чувствителни към натрий и могат да задържат повече вода, а при други да не влияе изобщо.

Ако смятате, че не ядете солено, помислете за всички храни, в които има скрита сол – това са колбаси, сосове, консерви, дресинги. Затова следете количеството на опаковката, за да го контролирате.

 

Въглехидрати

Ако обичате хляб, тестени изделия, ориз и други нишестени въглехидрати, не е странно, ако виждате повече килограми. За всеки грам въглехидрати, които консумирате, тялото ви задържа около три грама вода, за да съхрани източника на гориво.

Така теглото ви може да се увеличи заради водата, а не заради мазнините. В допълнение, много рафинирани въглехидратни храни също са с високо съдържание на натрий. Например, спагети с пармезан може да ви накарат да задържите водата поради комбинацията на въглехидрати и сол.

Тегло на храните

Приемането на храна, разбира се, ще доведе до леко увеличаване на теглото, тъй като тя се обработва от тялото. Храната, която консумирате, може да тежи от няколко грама до няколко килограма на ден. Водата в храната може да доведе до увеличаване на теглото. Не забравяйте и за напитките – вода, кафе, безалкохолно…

И така, какво се случва с цялото това тегло? То не се задържа автоматично на бедрата ви. Калориите в храната се използват като гориво за тялото ви или се съхраняват като енергия, за да се използват по-късно. Отпадъчните продукти се обработват и изхвърлят от тялото ви под формата на урина и изпражнения.

Движения на червата

Вероятно ще забележите някои колебания в кантара, дължащи се на перисталтиката. Всеки човек има различно време за смилане и изхвърляне на храната, като нормалното физиологично време на преминаването и изхвърлянето е между 40 и 60 часа, като оптималното време за преминаване през чревния тракт е 24-48 часа.

Упражнения

Упражненията може да доведат до потене и загуба на теглото от вода. В зависимост от интензивността, теглото ви, температурата в стаята, вида тренировка, може да изхвърлите и 500 мл течност за час. 

Същевременно има тренировки, като вдигане на тежести или каквато и да е форма на силова тренировка, които карат мускулите ви да задържат вода. 

Лекарства

Някои лекарства могат да доведат до наддаване на тегло. Някои повишават апетита, други могат да ви накарат да задържате вода, трети да повлияят на това как тялото ви абсорбира и съхранява глюкозата и да доведат до напълняване.

Ако забележите внезапно увеличение на килограмите обаче, не спирайте приема на лекарството. Вместо това говорете с вашия лекар или фармацевт. Понякога това е нормално и може да се очаква, но в други случаи може да е индикация, че нещо не е наред.

Менструален цикъл

Повечето жени се оплакват от задържането на течности непосредствено преди и по време на цикъла си. Изследванията показват, че пиковете за задържане на течности са в първия ден, а е най-ниско в средата на фоликуларния период (средната фаза на цикъла) и след това постепенно се увеличава през единадесетте дни около овулацията.

Задържането на течности може да е свързано с промени в хормоните или с по-големия прием на храна.

Прием на алкохол

Алкохолът е диуретик, така че е възможно да забележите бърз спад на теглото. Изследване показва, че алкохолът може да доведе до желание за уриниране до 20 минути от консумацията, пише profit.bg. Но ако наред с алкохола ядете солени ястия, може да задържите вода и кантарът да показва повече.

Виждате колко много фактори влияят на теглото ви. Реално няма "нормално тегло" и не е нужно да се притеснявате, ако виждате малка промяна от ден на ден. Следете теглото си на седмична база, взимайки под внимание горните фактори.

Източник:profit.bg

Върни се назад