Върни се назад

Дали ежедневното колебание в теглото е нещо нормално? Ако се мерите всяка сутрин, вероятно ще забележите, че скалата може да се променя значително от ден на ден.

Понякога причината за ежедневното колебание на теглото е очевидна. Може би сте попрекалили с храната вечерта. Или сте хапнали съвсем малко на вечеря и след това сте имали тренировка?

Ако се опитвате да отслабнете или да промените тялото си, може да се изкушите да вярвате, че ежедневното колебание на теглото се дължи на загуба или на натрупване на мазнини. И това е възможност. Но има много други фактори, които влияят върху теглото.

Натрий

Солените храни могат да доведат до задържане на вода, което увеличава теглото. Някои хора са много чувствителни към натрий и могат да задържат повече вода, а при други да не влияе изобщо.

Ако смятате, че не ядете солено, помислете за всички храни, в които има скрита сол – това са колбаси, сосове, консерви, дресинги. Затова следете количеството на опаковката, за да го контролирате.

 

Въглехидрати

Ако обичате хляб, тестени изделия, ориз и други нишестени въглехидрати, не е странно, ако виждате повече килограми. За всеки грам въглехидрати, които консумирате, тялото ви задържа около три грама вода, за да съхрани източника на гориво.

Така теглото ви може да се увеличи заради водата, а не заради мазнините. В допълнение, много рафинирани въглехидратни храни също са с високо съдържание на натрий. Например, спагети с пармезан може да ви накарат да задържите водата поради комбинацията на въглехидрати и сол.

 

Източник:profit.bg

Върни се назад