Върни се назад

Kогато сме на диета говорим, че изгаряме мазнини, но всъщност се оказва, че всички имаме изключително погрешна представа за процеса на загуба на тегло.

Смята се, че мазнините се превръщат в енергия или топлина, което си е истинско противоречие със закона за запазване на масата.

Други са на мнение, че мазнините по някакъв свръхестествен начин се отделят от организма или дори се превръщат в мускули. Трети са на мнение, че никой не е способен да загуби мастните си клетки, след като веднъж са се образували, а те просто се свиват, когато престанете да ги подхранвате.

Според Андрю Браун от Университета на Нов Южен Уелс и австралийския биохимик Рубен Меерман, работещ и като психолог в популярно телевизионно шоу за отслабване, когато човек отслабва, той буквално издишва излишните си мазнини.

Нови изчисления на двамата учени, направени въз основа на съществуващите познания за биохимията, са наскоро публикувани в Бритиш Медикал Джърнъл.

Свидетели сме на изненадващо невежество и объркване относно метаболитния процес, свързан със загубата на тегло, казва Браун в съобщението си за пресата. Правилният отговор е, че повечето от масата се издишва под формата на въглероден диоксид, " допълва Меерман. И добавя: Излишното тегло отива буквално в нищото.

Излишните въглехидрати и протеини се превръщат в химичните съединения, наречени триглицериди, които се състоят от въглерод, водород и кислород, и след това се съхраняват в липидни капчици на мастните клетки. За да отслабне, човек се опитва да метаболизира тези триглицериди, а това означава отключване на въглерода, който се съхранява в мастните клетки.

Загубата на 10 килограма от човешки мазнини изисква да вдишвате 29 килограма кислород, произвеждайки 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода.  В действителност именно това е метаболитната съдба на мазнините.

Двамата учени са изчислили съотношението на масата, докато е била във вид на мазнини и след като е издишана под формата на въглероден диоксид и вода, когато отслабваме. Чрез проследяване на пътя на тези атоми вън от тялото те установили, че 8.4 от тези килограми са издишани като въглероден диоксид.

Оказва се, дробовете ни са основният отделителен орган при загубата на тегло. Останалите 1, 6 кг от мазнините стават на вода, която се отделя с урината, изпражненията, потта, дъха,  сълзите и други телесни течности.

 

Източник: ezine.bg

Върни се назад