Върни се назад

Добрият метаболизъм е в основата на добрата фигура. С възрастта обаче той се забавя, което води и до покачване на килограмите с повишаване на свещите върху тортата.

За съжаление, в 30- те ще трябва да започнем да се ограничаваме, като се простим с навиците да вечеряме пица или да хапваме парче торта в 23 ч без угризение.

На 40 пък трябва да се замислим и за количеството алкохол, което консумираме, а след 50 г. - как да си набавим повече калций и минерали. Всички тези фактори косвено и пряко оказват влияние върху метаболизма и способността на тялото да преработва качествено енергията.

Все пак не е необходимо да правите коренна трансформация в начина си на живот, за да поддържате метаболизма си. Вижте как правилното и редовно хранене ще помогне за това:

Не гладувайте

Трябва да намалите калориите, за да отслабнете, но яжте достатъчно. Прекалено малкото калории са знак за тялото ви, че няма достатъчно гориво и то започва да трупа под формата на мазнини всичко, което му дадете.

Първото хранене

Закуската засилва метаболизма и поддържа енергията през целия ден. Според проучване, жените, които не закусват, е по-вероятно да са с наднормено тегло.

Старайте се да включвате и повече фибри (поне 25 грама на ден). Изследванията показват, че някои фибри могат да редуцират изгарянето на мазнините с до 30%, а жените, които приемат повече фибри, са с по-ниско тегло.

 

Чаша кафе за отслабване

Кофеинът стимулира централната нервна система. Така чаша кафе може да ускори метаболизма от 5 до 8%. Чаша чай може да повиши метаболизма още повече - с 12%, според японско проучване.

Вода, вода, вода

Пиенето на 4-6 чаши студена вода на ден ще помогне да изгорите с до 50 калории повече. Слагайте лед или консумирайте от хладилника.

 

Лесни трикове, с които да засилите метаболизма си

 

 

Желязо, протеини и витамин D  

До 50-те жените страдат често от железен дефицит, особено в дните с цикъл. Това може да доведе до отпадналост и дори до анемия. Яжте повече червено месо, боб, пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци.

За да поддържате мускулна маса, тялото ви се нуждае от протеини. Набавете си ги с месо, ядки или кисело мляко.

Витамин D пък е важен за запазване на мускулите. Набавете си го с риба тон, скариди, тофу, пълномаслено мляко, зърнени храни и яйца.

Пийте мляко

Дефицитът на калций, който е често срещан при много жени, може да забави метаболизма. Консумацията на млечни храни, като прясно или кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, ще набави дневната доза.

 

А ето и примерно меню за деня:

7 ч. Започнете деня си с мляко , плодове  и овесени ядки за закуска

10 ч. Изпийте чаша кафе или мляко

12 ч. Салата за обяд за солидна доза фибри

14 ч. Пийте голяма чаша вода. Нуждаете се от поне 6 чаши на ден

16. Изяжте един плод

19 ч. Риба или пилешко филе със зеленчуци

22 ч. Изпийте чаша чай преди сън

23 ч. Сладки сънища!

 

 

Източник: profit.bg

Върни се назад