Върни се назад

Напоследък все по-често става дума за различните суперхрани, представени по най-различни начини. Тенденцията обаче е да се обръща повече внимание на тези, произведени извън България, с комерсиална цел и насочва вниманието ни към продукти, които не само че са в пъти по-скъпи, но със сигурност не са по-пълноценни от това, което ни предлага българската земя.

Сред най-известните суперхрани в световен мащаб са ядките, захтинът, броколито, авокадото, червената риба, плодовете годжи и семената чиа. Голямата си популярност тези храни набират от вегетарианците и веганите, които виждат в тях възможност да компенсират липсващите им елементи. Трябва да се има предвид обаче, че множество изследвания показват нуждата на организма от точно определени суперхрани, а най-често те са такива, които се отглеждат на родна земя.

Това са растения, които съчетават в себе си огромно количество полезни вещества, с помощта на които въздействат по уникален начин върху цялостната енергийна система на човека.

Българските суперхрани са навсякъде около нас,  те са напълно достъпни и всеки може да ги включи в менюто си.

Топ 10 на българските суперхрани и техните полезни качества:

♦ 1. Медът – Лекарството за всички болести

Пчелният мед се използва основно като хранителен продукт. Той е източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати. При ежедневна употреба е доказано, че влияе благоприятно на двигателната активност на стомашно-чревния тракт и върху секрецията на стомаха и червата. Медът повишава имунната защита на организма, действа антибактериално, антимикотично и противовъзпалително. Има кръвообразуващо, отхрачващо, регенеративно, кардиотонично, болкоуспокояващо и детоксично действие над организма.

♦ 2. Пчелният прашец – Съвършената храна

Според различни специалисти пчелният прашец може да се определи като една от най-съвършените храни, намиращи се в природата. Той съдържа почти всички продукти и елементи, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм. Той е богат на протеини, аминокиселини, фолиева киселина и витамини. Пчелният прашец спомага за укрепване на имунната система, има благоприятно действие при проблеми с простатата и кожата. Допринася за цялостния тонус на тялото, дава допълнителна енергия, а усвояването му е изключително лесно.

3. Лимецът – Мощта на древното жито

Лимецът е едно от първите растения, отглеждани чрез земеделие е и една от най-високо енергийните храни на света. Ефектите му върху човешкото здраве се отдават на способността на тази пшеница да стимулира имунната система, заради високото си съдържание на важните за организма протеини, витамини от групата B и Е, минерали и микроелементи – цинк, магнезий, калций, калий, фосфор и манган. За голям плюс при лимеца се приема и фактът, че той не приема третирането с изкуствени торове, което го прави и възможно най-чистият сорт пшеница.

 4. Копривата – Биостимулатор, суперхрана и билка

Копривата е покрита с тънки власинки, които при допир с кожата отделят парлив сок. Но това и качество не може да скрие останалите – тя е едно от най-полезните растения, с които ни е дарила природата. В нея се съдържат големи количества на бета-каротин, желязо, фосфати, калций, минерали, протеини, захари и голям спектър витамини. Копривата има доказано диуретично, кръвоспиращо, смекчаващо и антианемично действие върху организма.

 5. Антираковата сила на Глухарчето

Глухарчето принадлежи към подсемейство Лактукови (Lactuceae) заради естествения растителен латекс, който съдържа в изобилие. Латинското название на растението Taraxacum идва от старогръцкото τάραξις („възпаление на окото“), тъй като именно очните възпаления са били лекувани с латекса на глухарчето. Корените на растението помагат на организма да разгражда мазнините и стимулират черния дроб да изхвърля токсините. Смята се, че е много полезно при заболяване от рак и по специално при левкемия. То е богато на магнезий, мед, калции, фосфор, калий, манган, витамини и тиамин.

♦ 6. Лападът – Протеиновият крал

Лападът е познат още древността, а зеленчукът използван от римските войници, тъй като намалявал чувството за жажда при физически натоварвания. Смята се и за отличен борец срещу пролетната умора. Някои лечители твърдят, че може да замести дори месото. С голямото си съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът се смята за изключително здравословна храна. Сред лековитите му свойства са профилактично действие при диабет, проблеми с черния дроб и жлъчката. Той понижава кръвното налягани и спомага за увеличаване на апетита.

♦ 7. Желязната сила на спанака

Спанакът е изключително популярен заради високата си хранителна стойност. Листата му са богати на белтъци, железни и калциеви соли и витамин A, B1, B2, C (аскорбинова киселина) и B3. В спанака се съдържат и големи количества фолиева киселина, натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. Спанакът не съдържа холестерол и мазнини. В зеленчука има и флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали. Спанакът се препоръчва за хора, страдащи от анемия.

♦ 8. Тученицата – Билката на петте елемента

Тученица е едногодишно растение с месести листа, което понякога се смята за плевел, но се включва като продукт предимно за салати в кухнята на много държави, включително в България. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, витамин С, флавоноиди и се използва за различни медицински цели. В тученицата се съдържа цяла палитра от витамини, наред с минералите калций, магнезий, манган, желязо и калий. Полезните й свойства са: укрепване на сърдечно-съдовата система, регулиране на телесното тегло, намалява възпаления на кожата, укрепване на костите и стимулиране образуването на червени кръвни клетки.

♦ 9. Хинапът – Червеният плод със сто ползи

На някои места в България са създадени изкуствени плантации от обикновен хинап, главно заради вкусните плодове. Достига 4 – 10 m височина. Плодът е с костилка с дължина до 3 cm. Той е сферичен или удължен с червено-кафяв цвят и има приятен вкус. Там се съдържат много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини. Особено богати са на кобалт, йод, желязо. Извънредно високо е съдържанието на витамин C. Освен за храна, плодовете се използват като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система. Плодовете му имат свойството да понижават артериалното налягане, да регулират холестерола. Извлеци от костилките му имат седативно действие. Уникален ефект имат листата му – потискат сладкия вкус (след едно сдъвкано листо захарта има вкус на пясък за няколко часа).

♦ 10. Магданозът – Древният лечител

Използва се в кулинарията и лечението още от древността в Близкия изток, Европа и Азия. Магданозът дължи широката си употреба освен на приятния аромат, но и до голяма степен на вкусовите си качества, породени от високата концентрация на хлорофил. Съдържа гликозида анин. Изключително интересен факт е, че в магданоза има повече витамин С от лимоните и повече витамин А, отколкото има в морковите. Според редица изследвания той е чудесно средство за изцеление и питателна храна. Освен на витамини, той е и добър източник на желязо и фолати. Летливите маслени компоненти включват миристицин, лимонен, юджинол и алфа-тюжен. Тези масла и по-специално миристицинът, е доказано че възпрепятства образуването на тумор и в частност, формирането тумор в белите дробове. Съдържащите се в магданоза флавоноиди са апиин, апигенин, крисоериол и лутеолин. Именно тези два вида необичайни компоненти предоставят уникални ползи за здравето. Преките ползи за човешкото здраве от магданоза са: укрепване на костната система, регулиране нивото на кръвната захар, спомагане за добрата дейност на бъбреците, укрепване на имунната система и борба с умората и анемията.

 

Източник: https://agrozona.bg/

Върни се назад