Върни се назад

Ако стомахът ви постоянно "ръмжи", моли за храна и се чувствате постоянно гладни, не винаги означава, че сте такива. Има много причини, поради които не можете да се заситите, без значение че преди малко сте яли. Нощните набези в хладилника може да са просто знак за неправилна диета или предупреждение за здравословен проблем, който трябва да консултирате с вашия лекар.

Eто няколко причини и вероятни обяснения защо тялото ви жадува повече храна.

1. Ядете прекалено много рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати могат да бъдат намерени във всякакви преработени храни, особено в тестени изделия, печива и захарни изделия. Липсата на фибри кара тялото ви да ги усвоява бързо, затова гладът идва веднага и усещането за ситост е просто временно.

Доказано е, че храната с високо съдържание на фибри отнема повече време, за да се усвои, така че добавянето на фибри в диетата е добро решение тук. Ако спрете постоянно да захранвате тялото си с рафинирани въглехидрати и ги замените с по-здравословни храни, като пълнозърнести, кафяв ориз и зеленчуци, скоро ще усетите разликата.

 

2. Диабет

Диабетът, по-специално диабет тип 2, е заболяване, което може да ви накара да усещате глад през цялото време. Глюкозата - източникът на енергия остава в кръвта, вместо да се разпространява в нашите клетки, което води до неспирен глад.

 

3. Тренирате изтощително

Това е една от многото причини, поради които може да се чувствате гладни често. Ако тренирате тежко, изгаряте много калории и в резултат тялото ви жадува повече храна. Хората, които спортуват редовно и за дълго време, развиват по-бърз метаболизъм и по-голям апетит.

4. Пиете лекарства

Повишеният апетит може също да бъде страничен ефект от различни лекарства, които съдържат кортизол, инсулин, клозапин и оланзапин, медикаменти за диабет или антидепресанти.

 

5. Прекалено много стрес (емоционално хранене)

Известно е, че постоянната тревожност има сериозни последици върху здравето и повишеният апетит е едно от тях. Храненето под стрес (или емоционалното хранене) е често срещано разстройство, което се дължи на повишаване на хормона кортизол и води до преяждане и желание за нездравословна храна.

 

6. Хранете се твърде бързо или се разсейвате

Натовареният начин на кара много от нас да се хранят бързо и докато правят други неща. Въпреки че може да спести време, този навик изобщо не е полезен за вашето здраве. Смята се, че разсеяното или бързото хранене се отразява негативно на апетита ни, а освен това неволно приемаме повече калории.

 

7. Хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза)

Хипертиреоидизмът е нарушение във функциите на щитовидната жлеза, която контролира метаболизма ни чрез хормони. Наличието на свръхактивна щитовидна жлеза означава, че тази жлеза произвежда твърде много хормон, а чувството е част от симптомите.

 

8. Лишаване от сън

Никога не подценявайте добрия сън. Грелин е така нареченият „хормон на глада“, който контролира усещането за апетит в мозъка ни. Лишаването от сън играе много важна роля, тъй като е доказано, че липсата му повишава нивата на грелин и в резултат на това се създава усещане за глад.

 

9. Предменструален синдром (ПМС) или менопауза

Постоянният глад е често срещан симптом при жени, които изпитват предменструален синдром (ПМС). В дните преди цикъл една жена може да има по-голям апетит и по-голямо желание за храна.

От друга страна, същото може да се наблюдава при жени, преминаващи през менопаузата поради хормонални промени и особено намаляване на естрогена, което води до увеличаване на глада.

 

10. Консумация на твърде много алкохол

Алкохолът влияе сериозно на апетита ни. Според проучване той намалява лептина - хормон, който е отговорен за усещането ни за ситост, особено когато се консумира преди или по време на хранене. Пиенето също се счита за рисков фактор за затлъстяване.

 

11. Не пиете достатъчно вода

Има толкова много причини, поради които пиенето на вода да е полезно за нашето здраве. Водата помага и за намаляване на чувството на глад. Изследванията показват, че хората, които пият вода преди хранене, приемат по-малко калории, но се чувстват също толкова сити.

 

12. Липса на мазнини и протеини в диетата ви

Недостигът на достатъчно мазнини в диетата ви може да бъде толкова голям проблем, колкото и приемът на твърде много. Когато консумирате мазни продукти, вие забавяте храносмилането, т.е храната остава в стомаха ви по-дълго и това води до увеличаване на усещането за ситост.

Така е и с протеините. Те се усвояват бавно и ни засищат с малко калории. Ето защо спортистите избират диета, пълна с протеини, тя помага при контрола на теглото и подобрява метаболитния им профил.

 

 

 

Източник: profit.bg

Върни се назад