Върни се назад

Във ваканция сте, времето e лошо, имате неотложен ангажимент, натоварени сте в работата - оправданията да отложите фитнес тренировката са много. Защо не бива да отлагате ходенето в залата и как да не пропускате фитнес тренировка?

Фитнес тренировките - защо и как да не пропускате?

 

4 причини да не отлагате фитнес тренировката?

Стъпка назад

Ако редовно започнеш да пропускаш тренировка през седмицата, положителните резултати, които си постигнал и виждаш на кантара и в огледалото, постепенно ще изчезнат. Отлагането на тренировка води до стягане на мускулите, забавяне на метаболизма и липса на тонус.

Лошо настроение

Когато човек спортува, организмът му отделя хормони като ендорфин, серотонин и допамин. Общото между тях е, че те правят по-щастлив. Системните тренировки зареждат тялото с енергия, повдигат духа, правят те по-активен и позитивно настроен. Пропуснатите тренировки водят до спад в нивата на изброените хормони и следователно до променливи настроение и мрачни мисли.

 

Добави описание

 

Проблеми със съня

Когато тренираш, цялото тяло е натоварено и работи. След тренировка си уморен, елиминирал си натрупаното напрежение и за момент си изключил стресовите фактори, които объркват деня ти, затова се радваш на дълбок и спокоен сън. Ако по-често пропускаш тренировки, тогава е възможно да забележиш и промени в съня - тъй като не си достатъчно активен през деня, е трудно да се отпуснеш, заспиваш по-късно и не се събуждаш отпочинал. 

Вредни навици

Статистиките сочат, че всяка отложена тренировка води до по-лесно пренебрегване на следващата. Получава се омагьосан кръг - след като не виждаш моментално негативния резултат от пропуснатия час в залата, не се притесняваш да направиш и друго нарушение, например с диетата си или друго обещание, което си дал на себе си (да медитираш, да започваш деня с йога). 

 

Добави описание

Как да не пропускате тренировка?

  • Ходи с приятел - така ще знаеш, че ако не отидеш в залата, ще му вържеш тенекия. Един от най-силните мотиватори по време на спорт е съревнованието с партньор.
  • Планирай от рано - в началото на седмицата си нагласи програмата за следващите дни и прецени кои дни са удобни за спорт и в кои ще си прекалено натоварен. Избери часове, в които има по-малко хора във фитнеса, за да можеш спокойно да ползваш уредите, които ти трябват. 
  • Облечи се удобно - фитнес залата е място за спорт и изразходване на енергия, а не модна витрина. Затова ако предпочиташ широка тениска и удобно долнище вместо стегнат клин и оформящ спортен сутиен, тогава носи това, което те кара да се чувстваш добре.

    Добави описание
     
  • Направи си плейлиста - музиката е още един мотиватор, който може да ти е от полза в спорта. Направи си плейлиста с песни, които те енергизират и те карат да дадеш повече от себе си. Самата идея, че ще слушаш на спокойствие любимите си песни, е достатъчна, за да те убеди, че трябва да отидеш в залата.
  • Малки стъпки - дори когато усещаш, че си напът да се откажеш, действай с малки стъпки. Събери си нещата в раницата, хапни нещо преди тренировка, облечи екипа. Щом си стигнал до тук, със сигурност може да стинеш и до залата.
  • Споделяй резултатите - използвай социалните мрежи, за да се похвалиш, че и днес не си изневерил на себе си, а си стигнал до залата. 

 

Източник: rozali.com

Върни се назад