Върни се назад

Отслабването е труден и дълъг процес… поне трайното такова. А липсата на опит и знание го правят още по-трудно постижимо. Много начинаещи, които искат да отслабнат, правят едни и същи грешки, които забавят напредъкът им и дори ги връщат назад… 

Така че, ако искате да отслабнете, прочетете  внимателно следващите няколко съвета:

Грешка #1: Наблягате на грешните упражнения

И по-точно – често начинаещите прекаляват с изолиращите упражнения като бицепсово сгъване с дъмбел, кик-бек и други, които натоварват само един мускул. Но те всъщност не са толкова ефективни, колкото по-тежките, базови упражнения, натоварващи едновременно набор от 2 или повече мускулни групи.

Да, някои изолиращи упражнения могат да активират мускулатурата толкова добре, колкото и базовите. Но активацията на мускула не е непременно предпоставка за развитието му.

Без да навлизаме в детайли тук - това, в което изолиращите упражнения изостават спрямо базовите в случая, е възможността за поемане на по-голяма тежест и прогресивно натоварване. А това е от ключово значение за изграждането на обем и издръжливост в мускула. Но за прогресивното натоварване – след малко.

Може би се питате „защо ми е да развивам мускулната си маса, след като искам да отслабна?“.

Силовите тренировки, и особено тези с базови упражнения, ще помогнат както за по-бързото изгаряне на мазнините, така и за тонизирането и стягането на тялото под тях – освен, че оформят физиката  по-добре, мускулите ще забързат и метаболизъма ти, защото са тъкан, която изисква много енергия от тялото, за да се поддържа. За теб това просто означава, че хем ще изглеждаш по-добре, хем ще гориш мазнини по-лесно.

 

Грешка #2: Прекалявате с кардиото

Начинаещите в залата залагат на отслабването си само и единствено на кардио тренировките…

Вярно е, че ако целта е стягане и отслабване, е хубаво да комбинирате силовите тренировки с кардиото, но има правилен начин и грешен начин за това. Дългите и изтощителни кардио тренировки носят единствено психическа умора и загуба на мускулна маса (която на всяка цена трябва да пазите и дори развивате).

Правилният начин е наблягането на силовите тренировки, защото те носят след себе си повече предимствата - метаболизмът остава забързан часове наред след края на тренировката и горите мазнини много по-дълго време, в сравнение с това след кардио.

А що се отнася до кардиото – то само трябва да допълва силовите тренировки. Най-доброто място за него е или веднага след силова тренировка, или сутрин, на гладно. Продължителността на една сесия трябва да е между 20 и 40 минути, не повече.

Така съчетани, силовите тренировки и кардиото ще ти дадат оптимални резултати.

 

Грешка #3: Претоварвате коремните мускули

Една от най-желаните цели на всеки трениращ е да извае добре оформен и стегнат корем. В стремежа си да го постигнат, хората влагат всичките си усилия и цялата си отдаденост в тази посока, залагайки на безброй упражнения и повторения за корем в своята програма. За съжаление обаче, този подход е грешен.

Разбира се, всеки, който е искал някога да отслабне, си е мечтал за стегнат и плосък корем. Но за да го постигнете, първо трябва да изгорите мастните натрупвания в коремната зона. По този начин ще изпъкнат и коремните мускули. Безбройните силови упражнения за корем ще развият мускулатурата и дори ще помогнат за изгарянето на част от мазнините в тялото, но няма как да таргетират специално тези около корема.

А докато мускулите са под пласт мазнини, колкото и развити и стегнати да са те, просто няма да личат.

 

Грешка #4: Пренебрегвате прогресивното натоварване

За да има стимул тялото ти да се оформя и развива, трябва да го накарате да работи здраво.

Не трябва да си изберате едно удобно натоварване в началото, когато започнеш да тренираш, и просто да се придържате към него завинаги… Напротив! Трябва да прогресирате, постепенно увеличавайки натоварването си по време на тренировка, когато усетите, че е дошъл моментът за това.

А кога е дошъл моментът? – Когато усетите, че правите тренировката си без много усилия и без да се поизморите, а след нея се чувствате готов за още натоварване. Ако е така, значи е време да вдигнете натоварването. И увеличаване на натоварването не означава просто по-големи тежести… Има повече от един начин за това.

 

Грешка #5: Гладувате

Това е най-често допусканата грешка – гладуването. Изключително грешен, неефективен, вреден и дори опасен подход за отслабване.

По време на гладуване тялото постепенно започва да се храни от себе си, горейки мазнини, но и мускули.

А когато тялото усети, че не приема достатъчно калории, енергоразходът намалява. Организмът си казва:

"Изглежда храната на разположение е наистина оскъдна...  По-добре да спра да горя толкова много калории и да започна да пестя енергия."

И така – в един момент всяка приета храна започва да се складира като запас от енергия в тялото. Този запас обикновено е под формата на мазнини. И така, отслабването остава в миналото и скоро отново се връщаш в изходна точка… А това е само един от проблемите, към които предразполага отслабването с гладуване.

 

За съжаление, няма кратък и лесен път към успеха, що се отнася до отслабването.

Повечето митове и привички за бързо отслабване не само не работят, но дори могат да обърнат процеса срещу теб и да усложнят нещата още повече…

Затова е изключително важно, преди да започнете, да се информирате добре и да изберете най-здравословният и правилен начин за постигането на целта, който ще  осигури дълготрайни и видими резултати.

 

 

Източник: fitbg.net

Върни се назад