052 624 114
бул. Княз Борис I, No 115 - Дворец на Културата и Спорта, вход 2

TIM Fitness

Нашият блог

Кога и как се пие магнезий?
691
13 юни 2019

За да функционира тялото ни правилно, то има нужда от широк набор от витамини и минерали, които да осигурят работата на всички органи и процеси в човешкия организъм. Магнезият, наред с цинка и мангана, е един от главните фактори да осъществяването на жизненоважни коензимни реакции. Може да се каже, че магнезият е от изключителна важност да поддържането на здравето.

Магнезият е изключително важен за човешкия организъм. Той участва в повече от 300 процеса в тялото. Най-важната му функция е да улеснява предаването на нервните импулси в тялото, да подпомага работата на сърцето и мускулите и изграждането на костите.

Магнезият играе ключова роля при регулиране на месечния цикъл и безпроблемното протичане на бременността. Често се предписва магнезий при упорито главоболие и безсъние,  както и срещу мускулни спазми.

Хроничната липса на магнезий може да стане причина за безсъние, високо кръвно налягане,  мускулни крампи и дори остеопороза. Именно мускулните крампи са първият индикатор за недостига на този важен минерал.

Друг признак за недостиг на магнезий е хроничната умора, както и лошо състояние на кожата, косата и ноктите. Дефицит на магнезий се наблюдава и при деца с дефицит на вниманието.

Магнезиевият дефицит се дължи  и на диетите, който нашето общество спазва. На практика хората от развитите страни не си набавят достатъчно магнезий с храната. Важен фактор затова е чувствителността на магнезия към рафинирането и топлинната обработка, също употребата на изкуствени  торове и инсектициди, които водят до промяна на нивата на магнезий в почвата и наситеността им в растителните храни.

Недостиг на магнезий се наблюдава при болести на гастроинтестиналния тракт като болест на Крон, честа диария и повръщане, проблеми с бъбреците и диабет.

Първите симптоми на дефицит на магнезий са загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Ако дефицитът се затвърди, могат да се наблюдават мускулни крампи, вкочаненост, изтръпване, промени в поведението, мускулни спазми, и дори промяна в сърдечния ритъм.

Това може да се предотврати ако в дневното меню се включат храни, богати на магнезий. Сред тях са зърените храни, семената (ленено и сусамово семе, сусамов тахан), ядки – в т.ч. орехи, лешници и бадеми. С високо съдържание на магнезий са някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, мента, босилек и др.

По време на бременност, след тежки пристъпи на диария или продължително повръщане, както и при силни физически натоварвания е добре да се приема допълнително магнезий, като не трябва да се превишава препоръчителната дневна доза.

Приемането на магнезий под формата на добавка трябва да става на гладно с около 200 мл вода. Той може да се приема и с храна, стига тя да не е богата на неразтворими фибри, фтитати и оксалати. Магнезият се усвоява по-добре ако е приет заедно с витамин C или витамин D, докато калцият, фосфорът, желязото медта пречат на усвояването му.

 

Източник: gotvach.bg

 

Прочети още...
5 знака, че Кето диетата не е за вас
650
13 юни 2019
Ако искаш да отслабнеш, никога не слагай това в салатата си
809
10 юни 2019
Какво се случва с вашето тяло, ако започнете да ядете по два банана на ден?
738
04 юни 2019
На прага на лятото, как да се справим с целулита?
779
26 май 2019
Изтегли документи:
Правила при посещение Декларация Лични данни Декларация Лица под 18год.