052 624 114
бул. Княз Борис I, No 115 - Дворец на Културата и Спорта, вход 2

TIM Fitness

Нашият блог

Планк - упражнението, което покори света
1774
24 септември 2019
Планкът набира все повече и повече популярност и носи много повече ползи за тялото, отколкото сте си представяли.
Това може да изглежда като едно съвсем просто упражнение, но от него има много положителни ефекти за цялостната форма на тялото. Разбира се, е от голямо значение упражнението да се изпълнява правилно.
Ето поне 10 причини, които ще ви убедят, че е добре да правите планк най-малко всяка сутрин.
 
 
1. Просто и статично упражнение
На първо място може да го правите у дома и без специална екипировка, но по-важно е да усвоите как точно да задържате тялото си за определен период от време във въздуха, като се подпирате само на лакти и пръстите на краката си. Лактите ви трябва да са точно на ширината на раменете ви. За да постигате напредък, трябва всеки ден да увеличавате времето на задържане в тази позиция с 30 секунди.
 
 
2. Лесно се променя, според целите
Има няколко варианта на планк, които оформят различните мускули на тялото – страничен планк, повдигащ планк, планк с единия крак, кардио планк.
 
 
 
3. Не се изисква специална екипировка и уред
Все пак, за тези, които искат да направят планка по-трудно упражнение, може да използвате топка за основа. Резултатите с нея ще са по-бързи, но упражнението е по-трудно заради трудния баланс на равновесие. Може да търкаляте топката напред и назад – така ще работите върху коремните мускули и тези на ръцете. Задържайте раменете си точно над сгъвката на лактите.
 
 
4. Планковете изгарят повече калории
С тяхна помощ ще укрепите мускулите си в различните групи – крака, ръце, глутеуси. Планкът е много ефективно упражнение за изгаряне на мазнините в коремната област. За да имате по-голема ефект, комбинирайте планка с упражнения.
 
 
5. Планковете увеличават гъвкавостта
С тяхна помощ разтягате много добре мускулите на гърба и на краката. Докато изпълнявате упражнението, сводовете на краката се опъват силно, а това въздейства на мускулатурата на прасците и на задната част на бедрата. Страничните планкове помагат за разтягането на страничната коремна преса.
 
 
6. Планковете подобряват баланса на тялото
За да подобрите общия баланс, добре е да правите планк с топка и страничен планк. Те са истинско предизвикателство за неопитните, с редовни занимания ще постигнете невероятни за вас резултати. Практикуването на планкове помага за стягането на коремната област, на горната и на долната част на тялото, както и на силата на мускулите в тази част.
 
7. Помагат за плосък корем
Планкът работи върху всеки мускул от коремната ви област – напречни, вътрешни, външни, на гърба и на бедрата. Това помага да подобрите общата стойка на тялото си.
 
 
8. Планкът помага за подсилване на мускулите на гърба
Ето защо след известно време практикуване на планкове ще почувствате гърба си по-изправен – мускулите му ще са по-силни. Планковете предотвратяват дегенеративни заболявания на дисковете, който е един от най-често срещаните проблеми на гърба. Планковете подсилват долната част на гърба, което ще ви помогне да се избавите от болките между плешките, които се появяват при продължително заседяване.
 
 
9. Планковете са безопасно упражнение
Това е статично упражнение, което обаче трябва да сте сигурни, че изпълнявате правилно. Много атлети, които тренират за бягане на дълги разстояния изпозлват планковете като превантивна мярка срещу претоварване по време на тренировките си.
 
10. Повдигат перфектно глутеусите, оформят раменете и краката
Дори и да изпълнявате класически планк, добре е да бъдете редовни – само така ще забележими резултати в мускулите на гърба, раменете и краката. За по-бързи резултати, може да изпълнявате планкове с повдигане на единия крак. Планковете оформят и мускулите на бицепсите и трицепсите и са чудесен начин на общо тонизиране.
 
 
 
Източник: www.elle.bg
Прочети още...
Добра идея ли е да тренираме по два пъти на ден?
1262
18 септември 2019
Пеганизъм - модерната диета
1262
16 септември 2019
BCAA – аминокиселините, без които не се влиза в тренировъчната зала
1507
05 септември 2019
Хранене чрез биоритми- в кой час се усвоява най- добре храната и в кой трупа като мазнина
2048
14 август 2019
Изтегли документи:
Правила при посещение Декларация Лични данни Декларация Лица под 18год.