Върни се назад

6 ПРИЧИНИ ДА ПРИЕМАМЕ КРЕАТИН

Според изследванията, органичното съединение креатин подобрява мускулния растеж и резултатите в залата.

 

През последните две десетилетия, креатинът се е превърнал в един от задължителните суплементи, приемани от хората, които се стремят към изграждане на сила и чиста мускулна маса. Въпреки че популярността му се увеличава все повече, много хора остават скептично настроени за ползите от креатина, или най-малкото не знаят какво могат да получат от приема му. Краткият отговор е: ползите са много. Ето шест причини, които ще те накарат да добавяш креатин към ежедневния си суплементационен режим.

 

1 ПРИЛИВ НА СИЛА

Опитваш се да увеличиш силата и правиш много високо интензивни интервални тренировки? Притесняваш се, че си в застой? Ако отговорът е положителен, може би точно креатинът ще ти помогне да скочиш на следващото ниво. Изследване, проведено в Калифорния, разкрива, че вземането на креатин помага на мускулите да изграждат фосфокреатин, благодарение на който се представяш по-добре при по-кратки, интензивни упражнения за изграждане на сила. Ако тренировката ти се състои от много експлозивни, тежки упражнения с по-малък обем повторения, включи креатин в режима си, или консумирай храни, богати на креатин като свинско месо, сьомга, риба тон, телешко.

2 ПО-БЪРЗ СТАРТ

Понякога всичко необходимо, за да успееш в живота, е добрият старт. Макар това да не е валидно в политиката, със сигурност важи в света на спорта. Италиански учени са установили, че скачачи и спринтьори, които приемат суплементи с креатин, са подобрили значително първите 30 секунди на представянето си с близо 10%. Ако секундите са от значение, или просто се стремиш към ранно предимство над опонентите си на игрището, креатинът ще изиграе важна роля за теб.

3 ПОВИШАВА ТЕСТОСТЕРОНА

За съжаление, след достигане на 30 години, нивото на тестостерона започва да намалява. Признаци са това са спад в енергията, издръжливостта, силата, остротата на ума, и либидото. Едно от решенията е терапия за заместване на тестостерона под формата на инжекции или лепенки. Друг, по-приятен вариант, е креатинът. Изследване от университет в Ню Джърси разкрива, че мъжете, спазвали 10 седмична тренировъчна програма, и приемали ежедневно креатин в същото време, значително увеличили нивото на тестостерон. Ако имаш притеснения относно твоето ниво, накарай доктора да ти направи кръвен тест.

4 СИЛА НА УМА

Освен че влияе върху физическото представяне, доказано е, че креатинът подобрява умствените качества. В австралийско изследване 45 субекти приемали по 5 г креатин в продължение на период от шест седмици. След края на теста, те демонстрирали подобрена памет и по-добраспособност за обработка на информация.

5 ПО-ВИСОКА ПРОДУКТИВНОСТ

Британски изследователи съобщават, че креатинът помага за подобряване на продуктивността. Състезатели по кану-каяк, които приемали креатин, показали много по-добри резултати при гребането, отколкото преди това. Независимо дали гребеш, работиш у дома, или вдигаш тежести в залата, ако искаш да се възползваш максимално от вложените часове, дай шанс на креатина.

6 МУСКУЛЕН РАСТЕЖ

И последно по ред, но не и по значение – приемът на креатин е съществен за растежа на мускули. Хората, които вземат креатин, натрупват значително количество мускулна маса и сила в миогенните сателитни клетки, които са важни за възстановяването и общата поддръжка на скелетната мускулатура.

Източник : Списание мускули и фитнес

 

 

Върни се назад