052 624 114
бул. Княз Борис I, No 115 - Дворец на Културата и Спорта, вход 2

TIM Fitness

Нашият блог

Доколко добре познавате видовете захар?
2177
17 юни 2019

Доколко добре познавате видовете захар? Каква е разликата между турбинадо и демерара? Захарозата същото ли е като пудра захар?

От бяла захар, през такава, правена от захарна тръстика, до богата кафява захар, ето 11 вида, които трябва да познавате.

Когато се замислите за захарта, първото, което вероятно ви идва наум, е сладост. Въпреки че тя подслажда печива, вкусни и пикантни ястия и напитки, всъщност захарта може да се използва за много неща.

1. Гранулирана захар

Гранулираната захар е високо рафинирана и мултифункционална. Тя понякога бива наричана също така рафинирана, обикновена или бяла захар. Когато хората говорят за "захар", най-често имат предвид точно този вид.

Гранулираната захар се прави от захарна тръстика и захарно цвекло. Това е най-разпространеният тип захар, използван в печенето и готвенето.

2. Захароза

Захарозата е суперфина гранулирана бяла захар. Тъй като кристалите й са толкова фини, те се разтварят много по-бързо от стандартната гранулирана бяла захар, което я прави идеална за приготвяне на целувки, сиропи и коктейли.

3. Пудра захар

Също така наричана сладкарска захар, това е тип бяла захар, смляна на фин прах. За да се предотврати образуването на буци, обикновено в нея се добавя и малко количество царевично нишесте. Пудра захарта лесно се разтваря в течности и е идеална за правене на глазура, както и за декориране на печива.

4. Перлена захар

Перлената захар е разновидност на бялата захар, която има груба и твърда текстура и непрозрачен цвят. Тя запазва формата си и не се топи при излагане на висока температура. Перлената захар често се използва в скандинавската кухня за декориране на сладкиши, бисквити и кифли.

5. Цветна декоративна захар

Тя се използва предимно за декорация и е съставена от големи кристали, които са относително устойчиви на висока температура и добавят допълнителна текстура и хрупкавост на бисквити и други печива. Можете да откриете този тип захар в най-разнообразни цветове.

6. Тръстикова захар

За разлика от гранулираната захар, която се прави от захарна тръстика или захарно цвекло, тръстиковата захар се прави единствено (както подсказва и името й) - от тръстика, и е подложена на минимална преработка. Тя също така е малко по-зърниста, с по-тъмен цвят и по-висока цена. Можете да използвате тази захар по същия начин, по който го правите с гранулираната захар.

7. Демерара

Демерара е разновидност на суровата тръстикова захар, която е преминала през минимално рафиниране. Тя има по-голяма зърнистост с кехлибарен цвят и естествен, деликатен вкус и аромат на меласа. Използвайте я за подслаждане на кафе или чай, или като топинг върху печива като мъфини, кифлички, бисквити и кейкове.

8. Турбинадо

Турбинадо е друг вид минимално рафинирана тръстикова захар. Тази разновидност на захарта има големи, средно кафяви кристали, и често бива бъркана с обикновената кафява захар заради цвета си, макар и да не е точно същата. Захарта турбинадо има деликатен карамелен вкус и често се използва за подслаждане на напитки, но е годна за употреба и в печива.

9. Мусковадо

Наричана още "захар от Барбадос", мусковадо е разновидност на нерафинираната тръстикова захар, в която не се премахва меласата. Тя съществува в тъмна и светла версия и има лепкава, влажна, пясъчна текстура с богат, сложен вкус и аромат. Мусковадо може да се използва като заместител на кафявата захар, но вкусът й е много по-силен. Тя е особено подходяща за барбекю сос, маринати и пикантни ястия.

10. Светла кафява захар

Светлата кафява захар е рафинирана бяла захар с добавена малко меласа. Тя има влажна пясъчна текстура — но не е толкова лепкава като мусковадото — и деликатен карамелен вкус. Използвайте я за приготвяне на печива и в подсладени пикантни ястия.

11. Тъмна кафява захар

Подобно на по-светлия си еквивалент, тъмната кафява захар представлява рафинирана бяла захар с добавена меласа. В нея има повече меласа от светлата, което й придава по-силен и интензивен вкус и аромат. Светлата и тъмната кафява захар са като цяло взаимозаменяеми.

Източник: goodlife.bg

Прочети още...
6 хормона, които са отговорни за вашето напълняване и натрупване на мазнини и как да се справим с тях
3963
17 юни 2019
Кога и как се пие магнезий?
2915
13 юни 2019
5 знака, че Кето диетата не е за вас
2987
13 юни 2019
Ако искаш да отслабнеш, никога не слагай това в салатата си
2841
10 юни 2019
Изтегли документи:
Правила при посещение Декларация Лични данни Декларация Лица под 18год.