Върни се назад

ВСИЧКО ЗА L-КАРНИТИНА
 
Всички са чували за L-карнитин и свързват името му с отслабване, но на практика информацията, която имат хората за него е оскъдна и в повечето случаи - неправилна.
За това ще разясним подробно какво представлява L-карнитина и какво трябва да очакваме от него.
Историята на L-карнитина започва от 1905 г., когато е извлечен за първи път от мускули. Минават дълги години в изследвания и труд, докато се установи огромната му роля в енергийните процеси в клетките на човешкия организъм. За първи път L-карнитин е синтезиран от италианската фирма „Sigma-Таu", а широкото му разпространение за профилактика и лечение датира от 1982 г.
 
В тесния смисъл на думата L-карнитинът не е аминокиселина (не се използва като невротрансмитер или пък в протеинния синтез), но често е наричан така. Точният термин за него е "Витаминоподобна киселина".
От химична гледна точка е от същата химична фамилия, както и холинът, и има две стереоизомерни форми (една и съща химична структура, но молекулите на едната форма са огледален образ на другата) - L-карнитин и D-карнитин. В метаболичните процеси биологично активен е само L-карнитинът, докато D-формата не оказва никакъв ефект.
Карнитинът се изхвърля бързо от тялото - полуживотът му е 17 часа, затова постоянно трябва да се подменя.
При нормален човек приблизително 75 % от карнитина се получава директно, както протеина, от храната и останалите 25 % се синтезират от тялото при наличието на необходимите за това витамини и минерали – В1, В6, С и желязо.
 
За синтеза му са необходими също и аминокиселините лизин и метионин. Едно от основните места в тялото, където се синтезира той, са бъбреците и метаболизмът му до голяма степен зависи от доброто им функциониране.
Богати източници на L-карнитин и неговите прекурсори са:
Червеното месо и по-конкретно агнешкото и телешкото, млечните продукти и авокадото. Зеленчуците и плодовете имат малко или изобщо нямат L-карнитин.
Как действа L-карнитинът?
Вътрешната митохондриална (клетъчна) мембрана е непропусклива за мастните киселини. Преминаването през нея ще стане само ако всяка мастна молекула се свърже с молекула карнитин и така проникнат заедно в митохондриите - клетъчните „пещи". Влезли там, чрез оксидацията мастните киселини се разграждат, освобождавайки енергия. Тогава карнитинът се свързва с токсичните отпадъчни продукти на метаболизма и помага за извеждането им навън от митохондрите, така че ползата от него е двойна - веднъж пренася енергията до клетката и след това изхвърля отпадъците.
Върховите му стойности в кръвта се получават 3 до 6 ч след приема, така че за да извлечете най-доброто от него, трябва да го вземате 3-4 часа преди натоварване.Тялото се адаптира към увеличения прием на L-карнитин, като увеличава и изхвърлянето му от организма. Затова повечето хора получават най-добри резултати от приема му само в рамките на 2-3 седмици. Практиката сочи, че най-добрият цикъл на прием е „2 седмици със и 2 седмици без".
Освен за изгаряне на мазнините L-карнитина е широко разпространен и заради множество други благоприятни действия върху организма, като:
 
•    участва в метаболизма на аминокиселините с разклонена верига (ВСАА)
•    забавя процесите на стареене на костите и подобрява структурните им качества
•    подобрява сърдечната дейност и риска от заболявания на сърдечния мускул
•    намалява натрупването на млечна киселина в мускулите
•    подобрява снабдяването на мускулатурата с кислород
•    има антиоксидантно действие
•    подобрява мозъчната дейност
•    подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете
L-карнитинът е незаменим за растежа и развитието на мускулите
Използва се с отлични резултати в случаите на angina pectoris и сърдечна болка (обикновено предизвикана от физически стрес), необходим е при проблеми с дишането (подобрява снабдяването на мускулите с кислород), предотвратява мастните отлагания в сърцето и черния дроб (особено вероятни, ако редовно употребявате алкохолни напитки).
При аеробна тренировка 50 % от използваната енергия идва от мастните клетки. Когато тя е анаеробна, този процент вече е 80. Работещите постоянно мускули добиват енергия изключително от разграждане на мазнините, затова не могат да функционират без карнитин.
Карнитинът участва и в оксидацията на аминокиселините с разклонена верига (ВСАА) - L-валин, L-левцин, L-изолевцин
Освен това, той пречи на натрупването на коензими, нарушаващи клетъчната мембрана и възпрепятства отлагането на млечната киселина в мускулите. Освен това L-карнитинът увеличава доставката и използването на кислород от мускулаите, повишава мускулната сила и скоростта на възбуждане и съкращение на мускулатурата.
 
Комбиниран с протеин, увеличава масата на мускулите, давайки на организма достатъчно енергия, за да не разгражда той протеините, а да ги използва максимално за градивен материал.
L-карнитина повишава и качеството на сперматозоидите
Италианско проучване свързано с безплодието показва, че 78% от мъжете имат подобрение в броя на сперматозоидите и подвижността им с прием от 3 гр. L-карнитин дневно.. 
Видове L-карнитин
Известни са много форми на L-карнитина, характеризиращи се с подсилване и разширяване на действието му. Ще разгледаме най-разпространените видове на пазара.
L-карнитин-L-тартарат (L-Carnitine L-Tartrate)
Представлява карнитинова сол на винената киселина, химично съединение между две молекули L-карнитин и една молекула L-винена киселина. Тази форма е по стабилна и има някой антиоксидантни свойства. Суровината наложила се като лейбъл на L-карнитина е Carnipure, на швейцарската фирма Lonza.
Освен ефективността по отношение на изгарянето на мазнини, L-карнитин-L-тартарат има изключително добър ефект върху ускоряването на възстановявителните процеси в мускулната тъкан след тежко физическо натоварване. Също така подобрява и работата на сърцето.
Ацетил-L-карнитин (Acetyl L-Carnitine)
Получава се чрез ацетилиране на молекула L-карнитин с ацетил-СоА (ацетил-коензим А). Подобно на останалите форми на L-карнитина, ацетил-L-карнитинът стимулира изгарянето на мазнините. Той, обаче, има и силно благоприятно въздействие върху мозъчната дейност, тъй като е единствената форма на карнитина, която може да се усвоява от мозъка и служи като невротрансмитер. Подобрява нервно-координационната връзка между зрението и опорно-двигателния апарат.

L-карнитин-фумарат (L-Carnitine Fumarate)
Представлява креатинова сол на фумаровата киселина. Тази съставка има двойна енергетична функция. От една страна карнитинът улеснява и стимулира използването на мазнините като енергиен източник (т.е. изгарянето им). От друга страна фумаровата киселина е важен метаболит в цикъла на Кребс, който е основен енергиен механизъм в тялото.
Глицин-пропионил-L-карнитин (Glycine Propionyl-L-Carnitine)
Той е комплексно съединение между карнитин, глицин и пропионова киселина. Има изключително благоприятен ефект върху оптимизирането на сърдечната дейност. В допълнение на това, тази разновидност на карнитина има енергетично действие, основаващо се на влиянието му върху обмяната на мазнините. Подобрява тонуса и увеличава количествата на азотен оксид по време на тренировка (напомпващ ефект). Подпомага възстановителните процеси след тренировка.
Пропионил-L-карнитин (Propionyl L-Carnitine)
Представлява производна субстанция на карнитина и пропионовата киселина. Участва в регулирането на енергийния баланс, подпомага сърдечната дейност и мускулната активност. Допълва ефективността на другите форми на карнитина по отношение на горенето на мазнини.
L-карнитина се среща под формата на прах, таблетки, капсули и течност. За получаване на последния се използва L-карнитин база, поради което се усвоява най-бързо, но и суровината е най-скъпа.
 
Дозировка на L-Carnitine
За спортуващи хора работните дози на L-карнитин варират от 2-4 до 6-7 грама дневно в зависимост от приеманата форма на веществото, теглото на човека, физичеката активност и т.н.
За неспортуващ човек препоръчителните дози са от 1 до 3-4 грама дневно.
Не е препоръчително да се превишава количеството от 10 гр на ден, тъй като може да предизвика стомашни разстройства, гадене, повръщане, диария. Карнитина се понася доста добре и няма противопоказания при различните полове и възрасти.
L-карнитина се приема всеки ден, независимо от физическото натоварване. Разумно е приемът да бъде разделен на 2-3 пъти през деня, като най-подходящо е да бъде на празен стомах сутрин, преди тренировка, вечер преди лягане.
Съчетание на Карнитин с други продукти:
L-карнитина успешно се комбинира с всички други продукти от всички класове. Всъщност заради разнообразното му действие той влиза в състава на много комбинирани добавки като протеини, азото-напомпващи матрици, енергетици и т.н Добре се съчетава с фет бърнъри, като действа синергично с останалите съставки. И все пак ако решите да комбинирате продукти се придържайте към дозировката оказана от производителя.
Източник: healthstore.bg
 

Върни се назад