Върни се назад
Посещението на фитнеса за първи път може да бъде объркващо. Често се случва да се появи несигурност при изпълнението и на най-простите упражнения, използването на уредите също може да бъде предизвикателство. Това не бива да Ви тревожи, тъй като опитът идва с практиката. Все пак предлагаме Ви някои съвети от фитнес инструктори, които могат да бъдат от полза…
 
1. Намерете си партньор
Препоръчително е да си намерите приятел, който да Ви придружава и да тренира с нас. По този начин се чувствате по-комфортно в новата  обстановка. В допълнение, така ще можете да се мотивирате един друг.
 
 
2. Консултирайте се  с професионалист
Препоръчително е да поговорите с фитнес инструктор, който да Ви даде насоки и да Ви изготви програма, която да следвате във фитнеса, за да се постигнете желаните цели. Възможно е той да вземе някои мерки на тялото Ви и да проведе няколко теста, с чиято помощ да анализира физическите му възможности. Следва да се проведат няколко тренировки, заедно с инструктора, за да можете да следвате неговите напътствия и да разберете самата тренировка. Важно е да зададете всички въпроси относно фитнеса и уредите, които Ви вълнуват.
 
 
3. Загрейте добре
Винаги спортуващ трябва да  загрява добре преди начало на тренировка. Тъй като тялото не е свикнало на интензивна физическа активност, има риск да бъдете засегнати от мускулна треска, заради натрупването на млечна киселина в мускулите. Загряването преди тренировка повишава притока на кръв към мускулите, което подготвя тялото за тренировка. Освен това, повишава и доставянето на кислород и хранителни вещества в мускулите, което предпазва от бързото задъхване.
 

4.Винаги се разтягайте

Винаги се разтягайте преди и след тренировка. Обърнете особено внимание на краката. Разгрейте глезените и колената. Препоръчваме Ви да направите няколко плавни клякания и да подскочите няколко пъти. Раздвижете ръцете. Разтягането е един от начините да се застраховате срещу контузии.

 

5.Не ходете гладни на тренировка

Храната дава енергия. Затова е добре да не ходите гладни на фитнес.  Хапнете нещо леко 1-2 часа преди да се отправите към фитнеса. Избирайте по-леки храни.  Така тренировката Ви ще е по-пълноценна и ще се чувствате още по-енергични след нея.

 

6.Не забравяйте водата

Не забравяйте да си купите вода. Пийте неограничени количества вода – често на малки глътки Ако в даден момент изпитате жажда, не се изкушавайте да изпиете половин литър наведнъж. Има опасност да ви стане тежко, което ще ви попречи на ефективната ви тренировка.

 

7.Изберете си добра екипировка

Преди да тръгнете на фитнес, снабдете се със спортно облекло и качествени маратонки. За предпочитане са естествените материи, защото другите ще ви спарват. С помощта на продавач-консултант изберете най-правилните спортни обувки. Липсата на добри маратонки може да ви докара проблеми с глезените, колената, понякога дори тежка физическа травма.

 

8.Питайте без страх

Нормално е да не знаете как да използвате някои фитнес уреди, ако това ви е първо посещение в зала. Разпитайте инструктора как се използват отделните фитнес уреди и как да регулирате трудността им според собствените си предпочитания. Информирайте се кои мускулни групи натоварват.

 

9.Вземете душ веднага след тренировка

Не отлагайте взимането на душ след тренировка. При интензивни упражнения е нормално да се потите. Чрез потта тялото изхвърля токсините. Затова колкото по-бързо след тренировката си вземете душ, толкова по-добре.

 

Източник: rozali.com; puls.bg

Върни се назад