Върни се назад

Ако тепърва започвате да тренирате, фитнесът може да бъде привлекателно място, но трябва да спазвате определени правила. Не прескачате от машина на машина, копирайки упражненията, които човекът до вас прави. И не си мислете, че за 1 месец ще качите 10 кг мускулна маса или рязко ще отслабнете. Просто не си поставяйте нереалистични цели, за да не се разочаровате.

 

Вместо това, тренирайте умно. Научете се как да се възползвате максимално от вашата тренировка, за да постигнете възможно най-добър ефект, поставете си постижими цели и избягвайте често срещаните грешки, които правят начинаещите.

 

За да получите максимума от вашата тренировка от самото начало и за да не се обезсърчите, вижте няколко полезни съвета:

1.       Не си поставяйте непостижими цели

 

Вместо да се впускате прекалено бързо, започнете вашето фитнес приключение с тренировки 3 пъти седмично. Няколко часа във фитнеса могат лесно да бъдат адаптирани с начина на живот, с който сте свикнали, и така няма да стигнете до катаклизми. Задаването на реална и изпълнима цел със сигурност ще повиши самочувствието ви, ще ви нахъса и най-важното няма да ви разочарова и откаже от фитнеса.

 

В дните, в които сте притиснати от времето, се фокусирайте върху ефективността, за да извлечете най-доброто от по-кратка сесия, вместо да прескочите тренировка. Винаги планирайте неочакваното и ако ви изникне неотложен ангажимент, направете 20-минутна бърза тренировка, която сте планирали предварително като резервен вариант. Можете дори да измислите такава вкъщи за моментите, в които графикът ви притиска. Запомнете, че единствените лоши тренировки, са тези, които не сте направили!

 

Също така, не използвайте за извинение липсата на необходимата екипировка. Можете да направите пълноценна тренировка за вашето тяло само с комплект дъмбели и няколко кръга упражнения, когато нямате друга възможност. При това се изисква съвсем кратък период от време. Няколко кръга по 10 повторения на различни упражнения с дъмбели с ограничени почивки между тях, могат да бъдат чудесен начин да стимулирате мускулния растеж.

 

Веднъж щом постигнете заложената цел да тренирате 3 пъти седмично в рамките на три седмици, се опитайте да добавите още един ден във вашия график. Запомнете – няма за къде да бързате!

Постоянството и навикът в дългосрочен план, а не кратките изблици на желание за промяна, са нещата, които ви водят към блестящи резултати.

 

2.       Имате нужда от ясен план

 

Добре, успели сте да стигнете до фитнеса. Чудесно! Но работата не приключва дотам.  Безцелното ходене наляво надясно в търсене на празни машини, на които да се метнете,  с надеждата те да таргетират вашите проблемни зони, е пълна загуба на време. Имате нужда от ясен план. Да имате конкретно разписана програма не само ще ви даде повече увереност и ще ви убеди, че вие знаете какво правите във фитнеса, но и ще доведе до страхотни резултати.

Най- добре за Вас би било да ползвате услугите на професионален фитнес инструктор!

Важно е да знаете не само кои упражнения да правите, кои уреди да използвате, но и как да ги изпълнявате правилно. Топ приоритет за вас още от началото трябва да бъде да правите всяко упражнение безопасно. Това, че сте начинаещ, не означава, че трябва да преминете през болката, за да се научите. Например тренировките за гръб и гърди никога не трябва да поставят здравето на раменете ви в опасност.

Бъдете сигурни, че всяко упражнение работи за частта от тялото, която сте си набелязали да оформите, като същевременно ви прави по-силни, балансирани и с по-здрава физика като цяло. Важно е да знаете, че независимо дали правите упражнение на машина, което работи за конкретни мускули или със свободни тежести, без правилното изпълнение, натоварвате други части от тялото и това може да доведе до сериозни травми.

 

3. Не избягвайте силовите тренировки

Още една често срещана грешка сред начинаещите е впускането в продължително и изцеждащо кардио, заобикаляйки силовите тренировки. Ако всичко, което правите е кардио, особено когато сте начинаещи, ще изгорите няколко калории, но няма да изградите никакъв мускул. Запомнете, че ако сте изградили мускули, горите мазнини през целия ден, а не само по време на тренировката, както е при кардио сесията. Целта е не само да се изтощите за час и да изгорите изяденото, а да изградите добър метаболизъм в дългосрочен план.

 Ако сте нов в залата с тежести и не се чувствате сигурни да започнете с комбинирани движения като тяга и клекове, да използвате различни силови уреди, имате различни опции. Променете традиционните упражнения като използвате екипировка, която ви се струва по-приемлива – като дъмбели и гирички. Упражненията с тях могат да бъдат също толкова ефективни. Румънска тяга, гръдни преси могат да бъдат направени и по този начин. Плюс, използването на дъмбели и гирички ви дава възможност да правите едностранни упражнения, като същевременно изграждате баланс и сила.

 

Източник: Bodybuilding.com, https://bodyconstructor.com

Върни се назад