Върни се назад

В последните години все по-голяма популярност набира кетонната диета, позната още като кето диета. По своята същност тя е подобна на всяка друга високопротеинова и нисковъглехидратна диета. При нея основен акцент в храненето са протеините и мазнините, които се консумират за сметка на въглехидратите.

Основни съставки на кето диетата са месото, мазните риби, яйцата, млечните продукти (високи на мазнини), ядките, авокадото и нисковъглехидратните зеленчуци.

Храните, които приспадат към категория "забранено", са захар, зърнени и бобови култури и храни, нишестето, сладките, алкохолът и продуктите с ниско съдържание на мазнини. Накратко - кето диетата забранява всяка храна, която в състава си съдържа високо количество въглехидрати.

Както всеки хранителен режим обаче, така и кето диетата не е за всеки. Ето и няколко причини, поради които трябва да спрете да си причинявате този дискомфорт:

Това са 5-те знака, че Кето диетата не е за вас!

1. Не я харесвате или направо я мразите

Някои хора не могат да приемат мазнини в големи количества, а това е в основата на тази диета. Ако поглъщането на мазни храни води до гадене, повръщане и дискомфорт, значи е време да прекратите кето диетата и да се насочите към друга. Все пак тя се спазва, за да се стигне до здравословен начин на живот, но няма как да говорим за здравословен живот, ако ни причинява неудобства.

 

2. Имате хормонални проблеми

Хормоналните проблеми и дисбаланси могат да са различни и във всичките им вариации са крайно неприятни. Кето диетата позволява екстремна загуба на тегло. За жалост обаче бързото отслабване води до хормонален дисбаланс. Могат да се появят проблеми при борбата със заболявания на щитовидната жлеза, синдром на поликистозата и други. Кето диетата може да промени дори масечния цикъл, като го разстройва.

 

3. Стомашни неразположения

Кето диетата е доста бедна на фибри и въглехидрати, което може да доведе до запек, подуване,  газове,   глад, раздразнения на стомаха и червата. Ако усетите неразположения и дискомфорт в областта на стомаха или червата, незабавно прекъснете кето диетата.

4. Не се чувствате добре

Вреди от кето диета

След старта на диетата е вероятно да забележите, че се разсейвате прекалено лесно, губите концентрация и не можете да се организирате. В добавка може да усетите умора, главоболие, крампи в мускулите и емоционални разстройства - бързо се ядосвате, рязка смяна на емоциите, а в по-тежките случаи може да се стигне и до депресия. Причината за всички тези промени е липса на калий, натрий, магнезий, желязо и други важни минерали.

5. Имате или сте имали камъни в бъбреците

Рязката промяна в диетата оказва сериозно влияние върху целия организъм. Подобна рязка промяна от разнообразно хранене към високопротеинови храни влияе върху бъбреците, щитовидната жлеза и жлъчката. Диетата понижава нивата на pH в кръвта, което означава, че кръвта става киселинна. Както всички знаем, кръвта циркулира през цялото ни тяло. Минавайки през бъбреците или жлъчката, тази киселинна кръв може да доведе до образуване на камъни в тези органи.

ВАЖНО: Ако сте податливи на някои от тези проблеми и симптоми, описани по-горе, трябва внимателно да прецените дали тази диета е за вас. Препоръчва се консултация с лекар, за да може професионалист да каже дали би било разумно да я започнете.

 

Източник: gotvach.bg

Върни се назад