052 624 114
бул. Княз Борис I, No 115 - Дворец на Културата и Спорта, вход 2

TIM Fitness

Нашият блог

Kak да се храним правилно след тренировка
1074
27 август 2018
Правилното хранене след тренировка e въпрос, който интересува всеки работещ за изграждане на по- здраво тяло.
Храненето след тренировка за загуба на тегло или обратното – за покачване е много важно, защото има най-пряко въздействие върху крайния резултат. Трябва да се знае, че по време на аеробни и анаеробни упражнения, в тялото се случват почти идентични процеси – тялото изпада в катаболно състояние, усилват се хормоналните промени, ускорява се метаболизма, разграждат се мускулни влакна. Ето защо правилното хранене след тренировка и в двата случая е почти еднакво, но… не съвсем.
 

Хранене след силова тренировка

 
Храненето след тренировка с тежести, трябва задължително да включва храни, които са с високо съдържание на въглехидрати – това е необходимо за възстановяване на гликогена в мускула. Неспазването на това изискване води до това, че тялото започва да изгаря мазнините и мускулите. Така че не забравяйте: въглехидратите след тренировка са много важни!
Приблизително до 30 минути след края на тренировка се отваря така наречения “въглехидратен прозорец”. По това време тялото започва да “консумира” въглехидрати с особена активност (3-4 пъти по-бързо от нормалното). Тогава, след тренировка, трябва да ядете високовъглехидратни храни с малко количество мазнини.

 

 
Храненето след силова тренировка трябва да се състои най-вече от храни с високо съдържание на въглехидрати. Отлични зърнени храни с много фибри са елда, овес, ечемик. Други подходящи храни са бананите, стафидите, оризът, макаронените изделия, черният хляб, овесената каша.
В допълнение към въглехидратите, правилното хранене след тренировка трябва да включва и протеинови продукти. Подходящи са не мазните риби, яйцата, пилешкото месо, бялото сирене, изварата, котидж сиренето.
Ако искате да пиете добавки след тренировки, подходящи са шейк протеин или, още по-добре, гейнър.
 
 

Хранене след аеробна тренировка

 
Храненето след тренировка за загуба на тегло е по-различно от храненето след силова тренировка.
За да се увеличи ефектът от упражнения, НЕ се яде в рамките на 1-2 часа след тренировка. Но това важи само за храната – след тренировка, можете да пиете вода в неограничени количества.
Необходимо да се ядат протеинови продукти. Най-добрата храна след тренировка за загуба на тегло е както следва:
  1. Обезмаслена извара;
  2. Белтъци от яйца;
  3. Не мазна риба;
  4. Задушени пилешки гърди;
  5. Варени морски продукти ;
Отделно от протеиновите храни, можете да си позволите да ядете след тренировка всякакви зеленчуци.
 
Възстановяването след тренировка е от изключително значение, а храната е основното средство за този процес. Когато тренираме, ние всъщност правим едва 30-40% от работата, която трябва да се свърши за добри резултати. Останалите 60-70% са по-трудната част, защото са свързани с желязна воля и дисциплина.
 
 
Прочети още...
Най-добрите въглехидрати за отслабване
749
27 август 2018
Ползи от тренирането с личен фитнес инструктор
756
27 август 2018
Най-доброто време за тренировка
975
22 август 2018
Неписани фитнес правила
659
21 август 2018