Върни се назад


Аминокиселините с разклонена верига BCAA  са нещо като религия за всеки бодибилдър. Ако те не присъстват в хранителния режим на активно спортуващите атлети, цели като качествен синтез на протеина, бърз мускулен растеж и оптимално изгаряне на мазнини биха били непостижими. Научно доказано, BCAA са сред най-полезните и ефективни суплементи, които трябва задължително да бъдат включени в програма на всеки самоуважаващ се спортист.
Аминокиселините с разклонена верига са градивните елементи на човешкото тяло. Те са сред деветте есенциални за хората аминокиселини, като около 30-35% от мускулната тъкан се състои именно от BCAA. Тъй като организмът не може сам да произвежда BCAA те трябва да бъдат набавяни чрез храна или суплементи. В противен случай няма как да се стигне до качествен  растеж и развитие на ключови клетки. Освен за формирането и „ремонта“ на клетките, BCAA изпълняват и голям брой други важни функции. Те са част от ензимната и хормоналната система, участват в изграждането на РНК и ДНК и са източник на метаболитна енергия под формата на АТФ (аденозин трифосфат).  
Съществуват три аминокиселини с разклонена верига – левцин, изолевцин и валин
Левцинът стимулира производството на растежен хормон и синтеза на аминокиселината глутамин. Той създава условия за продължително отделяне на инсулин, което пък води до по-добро анаболно въздействие върху тялото. Левцинът играе и ключова роля за укрепването на костната система и мускулната тъкан.  С особено високо съдържание на тази аминокиселина с разклонена верига са следните храни: говеждо и пилешко месо, соя, мляко, яйца, сьомга, фъстъци, овесени ядки, леща и царевица.
Изолевцинът регулира нивата на кръвна захар, подпомага синтеза на хемоглобин, зарежда мускулите с енергия и намалява симптомите на умора при тежки, интензивни натоварвания на организма. Богати на изовлевцин са пуешкото, агнешкото и пилешкото месо, яйцата, сиренето, рибата и водораслите.
Валинът възстановява тъканите, ускорява растежа на мускулите и мускулната маса и служи като ценен източник на енергия. Тази аминокиселина с разклонена верига може да бъде набавена чрез консумацията на месо от домашни птици, извара, риба, сусам, леща и фъстъци.
Трудно е да се опишат накратко всички ползи за бодибилдърите, който предизвиква  редовният прием на BCAA под формата на хранителни добавки. И все пак ето един обобщен списък, които обяснява с по няколко думи какво най-вече може да се очаква от тези така важни за всеки спортист аминокиселини с разклонена верига:
Повишен синтез на протеин – BCAA стимулират протеиновия синтез като по този начин предизвикват увеличаване на мускулната маса, дори при отсъствието на тренировки с тежести. Всъщност BCAA не само предизвикват синтезиране на протеина, но и намаляват неговото разграждане. Суплементите с BCAA също така засилват производството на хормоните инсулин, тестостерон и хормон на растежа, а всеки един от тях е силно анаболен хормон.
 

Загубата на мазнини и тегло– аминокиселините с разклонена верига засилват използването на мазнините за енергия и нещо още по-важно – те задействат изгарянето на ключовата висцерална тъкан на тялото. Разположени в най-дълбоките слоеве на тялото, дори под подкожната мазнина, висцералните мазнини са изключително трудни за премахване, тъй като са „резистентни“ към повечето диети.
Увеличени количества на азот в организма -BCAA пренасят азота и спомагат за синтезирането на другите аминокиселини, които са отговорни за анаболните процеси в тялото. ВСАА стимулира производството на инсулин, чиято главна функция е да позволява на циркулиращата кръвна захар да бъде усвоена от мускулните клетки и използвана като източник на енергия. Повишените нива на азот пък са една от най-важните гаранции не за какво да е, а за по-доброто напомпване и твърдост на мускулите.
 Подобряване на възстановяването – може би най-важната полза от суплементите с BCAA за тежко трениращите атлети е, че техният прием е последван от засилване на метаболичното възстановяване. Повечето атлети съобщават, че скоро след като са започнали да употребяват продукти с BCAA, следтренировъчните мускулни раздразнения, възпаления и болезненост рязко са спаднали.
 
Ограничаване на катаболните ефекти – BCAA щадят разпада на мускулната тъкан, тъй като потискат употребата на мускулни протеини за гориво. Само така може да се избегне разграждането на натрупаната с много усилия във фитнес залата мускулна маса. 
 
Оптимизиране на издръжливостта – ВСАА могат да служат като „донор“ на азот при формирането на л-аланин – аминокиселината, която снабдява тялото с достатъчни количества глюкоза. По този начин става възможно да тренирате по-интензивно за по-дълги периоди от време. Всеки атлет, който е на ниско въглехидратна диета ще оцени ползите от BCAA. Тези аминокиселини с разклонена верига позволяват да се поддържа оптимална издръжливост и енергийни нива, които обикновено намаляват, когато организма е положен на ограничителни хранителни режими.
Подпомагане на функциите на имунната система – когато тренирате на максимални обороти рискувате да предизвикате някоя инфекция или т.нар имунна супресия. Чрез хранителните добавки с BCAA ще успеете да предотвратите загубата на глутамин – една от най-важните аминокиселини за имунната система. Като допълнение към това, както вече споменахме и по-рано, аминокиселините с разклонена верига спомагат и за прекратяването на катаболните процеси в тялото, с което подобряват възстановяването и намаляват увреждащите ефекти, вследствие на тежките тренировъчни сесии. Поддържането на здрава имунна система е от особено значение за бодибилдърите, тъй като когато човек е болен той не може да тренира и съответно, да расте. Още по-голям проблем е, че след боледуване няма как да се върнете в залата без да сте загубили доста от своите размери и сила.
За финал, дойде време да обърнем внимание и на разликата между пълноспектърните аминокиселини и стандартните протеинови пудри. Истината е, че когато BCAA се приемат като суплемент, те се абсорбират много по-бързо в кръвообръщението и покачват нивото на аминокиселините доста по-ефективно отколкото да речем суроватъчния протеин. Освен това, в съдържанието на протеиновите пудри често фигурират различни подсладители, оцветители и въглехидрати. Аминокиселините с разклонена верига оказват мощно влияние върху синтезара и разграждането на протеините, именно защото за разлика от другите аминокиселини, те не се разграждат в значителната си част из черния дроб или тънките черва.
Източник: media.muskuli.com 
 

Върни се назад