Върни се назад

Магнезият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Той участва в редица реакции, поддържа имунната система, подсилва и укрепва костите, регулира сърдечния ритъм, подобрява мускулните функции и има благоприятно действие върху нервната система. Тъй като тялото ни няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да набавяме минерала в организма си. Един от начините е да ядем повече храни, които го съдържат.

Някои от най-богатите на магнезий съставки са:

✔️ Ядките – орехи, бадеми, кедрови ядки
✔️ Риба – риба тон, скумрия
✔️ Пълнозърнести храни – киноа, булгур, пшеница, овес
✔️ Нискомаслено кисело мляко
✔️ Черен шоколад
✔️ Плодове – банани, авокадо, кайсии
✔️ Зелени листни зеленчуци – спанак, броколи
✔️ Черен и бял боб

 

Магнезият е особено важен за активно спортуващите хора , за тези които извършват физическа дейност, защото значително количество от него се отделя чрез потенето. Магнезият играе ключова роля при създаването на АТФ ( аденозинтрифосфат ) или по-просто казано по-голяма и силна мускулатура, което е от основно значение за трениращите ! Ползите от това „природно злато“ далеч не свършват до тук – магнезият спомага за отпускането на мускулите, тяхната гъвкавост и подвижност , както и при премахване на схващания и улеснява преминаването на мускулната треска !

Консумацията на магнезий като хранителна добавка и неговото включване в диетата Ви не е показала никакви странични реакции , дори при прием до 400 мг. дневно .

Доказани ползи от магнезия :

  1. По-добър сън – при недостик на магнезий, хормонът, регулиращ съня (мелатонин), излиза от равновесие, което води до моменти на безсъние. Сънят е критично важен за всеки човек и най-вече за трениращите, тъй като тогава е времето за „магията“ на възстановяването на мускулната тъкан.
  2. Успокоява нервната система – магнезият спомага за регулирането на хормоните на стреса, освен това хормонът, който е отговорен за повишаване на настроението и отпускането на нервната система (серотонин) , е зависим от магнезият.
  3. Здравина на костите – както всички знаем,калцият е много важен елемент за здравината на костите и зъбите, а магнезият е отново директно отговорен за функциите на калция.
  4. Спомага за по-добро хидратиране – магнезият е електролит с основно значение за правилната хидратация на тялото ни.
  5. Подобрява секрецията на инсулин – магнезият играе главна роля и при секрецията на хормона инсулин, който е отговорен за много функции на тялото,включително: регулира количеството мастна тъкан; стимулира мускулите да абсорбират глюкозата в кръвта и така предотвратява болести като диабет и др.

 

Източник: theredgym.bg

Върни се назад