Върни се назад

Сега е и перфектният период да подготвим организма си за смяната на сезоните и последствията, които това носи със себе си. 

Есента е сезон, през който тялото трябва да се подготви за идващата зима. Това е сложен процес, който включва натрупване на мазнини, което е рефлексен механизъм и се среща при всички същества в животинския свят.

Метаболизмът се забавя, но това далеч не значи, че няма как да се спасите от качването на килограми. Може да изглеждате добре и да се чувствате перфектно, стига да спазвате подходящия хранителен режим, който да осигури на тялото ви достатъчна комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати.  Спазвайки есенна диета тялото ви ще се пречисти и ще се адаптира към природните изменения.

Не е необходима строга диета, а просто да включите правилните продукти в хранителния си режим и да внимавате каква по вид храна, в коя част на деня консумирате.

Добре е закуската винаги да включва бавен въглехидрат. Такива по вид са пълнозърнест хляб, овесени ядки, оризовки и т.н. Ако искате да отслабнете обаче, консумирайте въглехидратите до обяд, когато метаболизмът е по-забързан и те по-лесно се обработват и усвояват.  Важно е на закуска да се консумира и протеин. Според диетолозите именно той е ключът към отслабването и постигането на добре изглеждащо тяло.

Високият прием на протеин, доказано ускорява метаболизма, намалява апетита и повлиява положително хормоните, тясно свързани с регулацията на теглото. Затова и той ще е главният компонент във всяко едно от основните ядения за деня.
Примерно меню с няколко варианти за всяко едно от храненията за деня

Закуска:

Вариант 1: 70 гр. пълнозърнест хляб, 50 гр. извара, няколко парчета краставица

Вариант 2: Три супени лъжици овесени ядки, предварително накиснати във вряла вода, с кисело мляко и лъжица мед

Вариант 3: Три оризовки, 1/3 авокадо, две сварени яйца

 

Междинна закуска:

Вариант 1: Ябълка 

Вариант 2: Круша

Вариант 3: 30 гр. ядки 

 

Обяд:

Вариант 1: 150 гр. пилешко филе с гарнитура домати 

Вариант 2: 150 гр. риба на скара с гарнитура от зелена салата с репички и краставици, овкусена с лимон и една лъжица зехтин

Вариант 3: Омлет натюр със салата от зеле и моркови, овкусена с лимон и една лъжица зехтин 

 

Следобедна закуска: 

Вариант 1: 100 гр. кисело мляко в комбинация със 100 гр. извара и половин краставица

Вариант 2: Ябълка с две лъжици сусамов тахан 

Вариант 3: Кефир с шепа ядки 

 

Вечеря:

Вариант 1: 150 гр. кюфтета от телешко месо с варени броколи 

Вариант 2: 150 гр. пилешко филе със айсберг и краставици, овкусени с лимон и една лъжица зехтин

Вариант 3: 150 гр. сьомга с варени моркови

За да получите максимален ефект от диетата, съчетайте я с физическа активност два-три пъти седмично и приемане на поне 1.5 литра вода дневно.

 

 

Източник: woman.bg/

Върни се назад